Hemmapubliken jublar

Genrep med 26 finalister Publiken i Globen klappar i takt till If I Were Sorry och jublar så att arenan nästan lyfter.

Vad annat är att vänta för ett ESC-bidrag som tävlar på hemmaplan? Får Sverige bestämma blir det topp fem men vad anser egentligen övriga Europa med omnejd?

Det mest intressanta är att Frans tänder till lite extra när han hör och ser att publiken är med. Något som inte gör framträdandet sämre direkt. Det framgick av fredagskvällens genrep med alla finalbidrag. En final som inleds med en annorlunda presentation av alla länder, ett slags hypermodern modeshow där de aktuella artisterna följer med ut på catwalken (bilden).

I avsaknad av direkta grannländer verkar det australiska bidraget vara näst populärast efter det svenska. Dami Im (bilden) får gott om applåder både under och efter hon gör sin låt. Även Ryssland och Lettland var bland de som låg bra till hos publiken.

Sena fredagsrepet var betydelsefullt eftersom det var då samtliga 42 jurygrupper bestämde sig och satte sina slutgiltiga poäng på de 26 bidragen i årets ESC-final. TV-tittarna får som vanligt vänta till den tv-sända finalen lördag kväll innan de kan rösta.

Mellanakten består av en snabbgenomgång av det "svenska musikundret" som under årtionden tagit världen med storm. Därefter gästspelar Justin Timberlake, den före detta medlemmen i pojkbandet NSYNC som senare gjorde solokarriär med låtar som Like I Love You och SexyBack. Ett bejublat nummer kallat "Everything that works in Eurovision" bjuder Måns & Petra på, inte långt efteråt dyker en viss Lynda Woodruff alias Sarah Dawn Finer upp!

Under låtsasomröstningen med jurygrupperna som höll på en bra bit in efter midnatt lämnade stora delar av publiken Globen. Enda tekniska krånglet var med Ukraina men så var det också Verka Serduschka (ESC 2007) som levererade poängen. I den lika fejkade telefonröstningen som följde stod till slut Belgien som sammanlagd vinnare, då var klockan 00:36.

Ytterligare ett genrep hålls i arenan på lördagseftermiddagen innan det äntligen är dags för det stora och verkliga avgörandet.

Kommentarer