Vinnarlåten - ett regelbrott?

Manipulation eller inte? Enligt uppgifter som sajten oikotimes.com var först med att berätta är Ukrainas ESC-låt för gammal. Den framfördes offentligt redan 18 maj förra året.

Enligt gällande regler ska en låt som är tänkt för deltagande i ESC 2016 inte vara publikt framförd före 1 september 2015. Enligt ett klipp på YouTube, som togs bort efter Oikotimes avslöjande, fanns det en video med Jamalas segrande ESC-låt som var upplagd redan den 18 maj 2015.

I det sammanhanget sjöng hon den på tatariska utan någon engelsk inbrytning. Om detta stämmer strider det mot den regel som EBU själv har fattat beslut om, den om att inget bidrag ska ha publicerats offentligt före den 1 september.

ESCsverige hann titta på klippet (skärmdump ovan) innan den försvann, den såg ut att vara tagen av en amatörfotograf i en arena eller lokal med publik och innehöll olika låtar med Jamala (Dzamala lokalt). Däribland den låt som senare skulle komma att bli känd som det ukrainska ESC-bidraget i Stockholm. Ingen tvekan om att det var samma låt och artist i alla fall.

Om allt detta stämmer eller inte verkar oklart. I dagens läge går det att manipulera datum för publicering på YouTube. Det hela kan vara ett sätt att nedsmutsa Ukrainas vinnarbidrag 1944 från än den ena eller hållet, nationer såväl som privatpersoner, det vet vi inte i nuläget. Men någon slags reaktion på dessa uppgifter är säkert att vänta från EBU framöver.

Kommentarer