Danskt bottenrekord

39:e plats Aldrig tidigare så dålig placering sedan semifinalerna infördes.

Danmark kom näst sist i sin semi och var nästan så långt ifrån en finalplats man kan komma. Helt klart sämst av de nordiska länderna.

TV-tittarna hade låten Soldiers of love på 15:e plats medan jurygrupperna rankade den som nummer 17 av 18. Danskarna hade stora förväntningar på årets ESC i Sverige, de hade hoppats på en trippel efter segern i Malmö 2013 och i Stockholm 2000. Nu blev det tvärtom, en sammanlagd 39:e plats av 42 och landets näst sämsta insats någonsin. Det är bara sistaplatsen från Tallinn 2002 som varit värre.

Finland hamnar på 35:e plats, faktiskt tre placeringar bättre än i Wien förra året.
Island slutar på 34:e plats, även det ett fall framåt eftersom de blev 37:e nation för ett år sedan.

Norge hittar vi på 31:a plats, så dåligt har det inte gått på fem år. Då 2011 blev 33:e plats totalt sett.

ESC i Globen var unik så till vida att en final aldrig tidigare bara haft ett enda nordiskt land, redan finalklara Sverige. Detaljerade poäng- och röstningsuppgifter från EBU visar nu att det egentligen aldrig fanns någon reell chans för Frans att få sällskap i finalen av en annan artist från Norden. Ingen av de fyra semifinalisterna var ens i närheten av att kvalificera sig.

Kommentarer

 1. "När man talar om trollen”"(Danmark)
  Inte bara att Danmark slog nytt bottenrekord sedan semifinalerna i år. De ska ska också att ha gett felaktiga röster under finalen och semifinalen. Pågrund av ett en jurymedlem hade missuppfattat hur röstningen skulle gå till och hade rankat omvänt sina favoriter dvs 26 plats för sin favorit, 25 plats för nästbästa låten och så vidare. Det ska så att exempelvis Ukraina skulle ha fått noll poäng av juryn istället för tolvpoängaren de fick. Men hur kan en jurymedlems poäng påverka så mycket i resultatet? /Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Jo, såg detta tidigare idag och det var stackars jurymedlemmen Hilda Heick som väl snart är 80 år, som ställde till det för sig :-)

   Juryn består ju bara av 5 pers så det får säkert påverkan på resultatet, eller det skiftar lätt om någon som exempelvis Hilda helt kastar om sina poäng. Sverige förlorade på hennes strul, fick 4 poäng istället för 7.

   De danska tv-tittarna däremot hade Sverige som nummer 1 så därifrån blev det en tolva!

   /martin

   Radera

Skicka en kommentar