Polens bästa på länge

Inte så bra på 13 år TV-tittarna hjälpte landet till dess bästa ESC-placering sedan 2003.

Näst sist med bara sju poäng. Så såg det ut för Polen efter att jurygrupperna hade röstat klart i finalen. Men det skulle snart komma att ändras.

Det var bara juryn i Litauen, Azerbajdzjan, Norge och Montenegro som i någon mån delade tv-tittarnas uppfattning. Men poängen var låga, fyra länder hade tillsammans bidragit med endast sju poäng.

När sedan resultatet från telefonomröstningen kom igång visade det sig att Color Of Your Life med Michal Szpak var folkets tredje största favorit. Av de 229 poäng han till slut kunde kamma hem kom hela 222 från tv-tittarna.

I resultatlistan klev Polen från 25:e till 8:e plats, landets bästa insats i tävlingen på 13 år. 2003 i Riga hade de hamnat på 7:e plats.

Hur splittrade jurygrupperna och tv-tittarna var i synen på det polska bidraget är Norden ett typexempel på.

Svenska folket gav Polen en tia (andra plats) medan juryn rankade den näst sist. Danska tv-tittare bjöd på en femma (sjätte plats), juryn vill ha den näst sist. I Finland också en femma (sjätte plats) från folket, juryn placerade den som nummer 20. Islänningarna levererade en tia (andra plats) medan juryn hade Polen som tolva.

Norge tillhörde undantagen med belöning från bägge, tv-tittarna bjöd på en tia (andra plats) och juryn en poäng (tionde plats).

I ESCsveriges omröstning var den polska låten en given finalist, ni röstade fram den till 5:e plats.

Kommentarer