Så fördelas poängen

Årets stora nyhet Så här kommer det se ut ikväll på era skärmar när jurygruppernas talesperson delar ut sina poäng.

Det är i och för sig ingen nyhet, det nya är att de bara kommer att läsa upp var 12-poängaren hamnar. De lägre poängen, 1-10, anges med automatik på poängtavlan.

Därefter börjar det hända saker som vi inte varit med om i ESC-sammanhang tidigare. När samtliga jurygrupper från de 42 länderna sagt sitt får vi en uppdatering av ställningen. Sedan kommer tv-tittarnas röster och här handlar det inte längre om det gamla poängsystemet med 1-12 utan betydligt större tal.

TV-tittarnas röster har omvandlats till poäng där det land som fått minst antalet röster kan få 11 poäng som mest och det land som varit populärast kanske kan få uppemot 250 poäng eller till och med mer. Dessa poäng läser programledarna upp, i särskild snabb takt när det gäller de som hamnar mellan 26:e och 11:e plats.

För att hålla spänningen vid liv tar de det lugnare med poängutdelningen för bidragen som tagit sig in på tio i topplistan (placeringarna 10-1). Som tidigare förklarats påminner sättet att dela ut poäng det vi varit vana vid från den svenska Melodifestivalen de senaste åren. ESCsverige har tidigare publicerat denna video från EBU som mer förklarar hur det funkar och gör det gärna igen!


Kommentarer

 1. Hej! Vad menar ni med att det land som fått minst röster i teleomröstningen "kan få 11 poäng som mest"? Det land som kommer sist i teleomröstningen får väl den poängsumma som den får i teleomröstningen? Detsamma gäller väl alla andra också? Så här står det på eurovision.tv, och samma sak sägs ju i instruktionsfilmen:

  After all the jury points have been awarded, the total points from the televote for each country will be added together. These totals will then be added to the scoreboard, starting at the bottom and working up to the top of the scoreboard. The country at the top of the scoreboard will be declared the winner;

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Självklart får den som kommer sist de rösterna de ska ha från teleröstningen, men den summan ska sedan omvandlas till poäng som statistikt bygger på antalet bidrag och länder som röstar. EBU har tidigare skissat på ett matematiskt scenario där de säger så här;

  "The televote scores for the 26 competing countries will be announced at the end of the show. This means that the last place in the televote could be awarded 11 points, 18th place could receive 47 points from the televote etc".

  SvaraRadera

Skicka en kommentar