Så kan nästa års Eurovision-period bli

Med dagen allting kretsar kring, dagen för ESC-finalen, bestämd går det att dra en del slutsatser. Tidpunkten för när repetitionerna sätter igång är sedan lång tid väl avvägd i förhållande till när semifinalerna och finalen hålls.

Finalen den 18 maj föregås ju av de två viktiga kvalen, semi 1 den 14:e och semi 2 den 16:e. Utifrån det erfar ESCsverige att de första repetitionerna i arenan kan börja söndag 5 maj.

Precis en vecka senare, den 12:e, är det upplagt för officiell invigning.

Detta uträknande bygger på att man håller sig till ungefär samma schema som de senaste åren i Lissabon och Kiev. I cirka två veckor brukar artister och ländernas delegationer finnas på plats i den stad där ESC äger rum.

I år inleddes repeterandet i Altice Arena i Lissabon söndagen den 29 april med invigning söndagen därpå 6 maj. Då återstod en vecka till finalhelgen.

Med samma typ av schema infaller nästa års ESC-period 5-18 maj. Första repdagen söndag den 5:e, invigning söndagen därpå den 12:e när det är knappt en vecka kvar till finalen.

Det har ännu inte sagts något om vilken slogan som kan bli aktuell 2019. "All Aboard" var vad som gällde senast och temat maritimt, vilket också tydligt framgick av loggan. Blir spännande att se vad vi har att vänta härnäst.

Finaldagen lördagen den 18 maj har använts tidigare i Eurovision. Så var fallet i Malmö 2013, även där hölls semifinalerna den 14:e och 16:e. Det blir alltså exakt samma kalenderdagar i Tel Aviv.

1996 års ESC i Oslo avgjordes också lördag 18 maj. Datumet var även högaktuellt i ESC i Aten 2006, dock inte för finalen utan endast för torsdagens semifinal.

Kommentarer