Valet ur ett Mello- och ESC-perspektiv

Fem av Sveriges sex segrar i Eurovision har tillkommit under en socialdemokratisk regering. Det visar ESCsveriges genomgång så här på självaste valdagen.

Någon koppling till valet måste förstås göras utan att för den sakens skull bli politisk eller ta ställning. Vi låter ren och skär fakta styra.

När den första ESC-vinsten kom 1974 hade landet en socialdemokratisk regering. Olof Palme var statsminister den kväll ABBA vann med Waterloo.

Han var också statsminister tio år senare när Herreys segrade med Diggi-Loo Diggi-Ley.

Sossarna styrde fortfarande i maj 1991 då Carola triumferade med Fångad av en stormvind. Statsministern hette Ingvar Carlsson.

Samma parti hade makten i samband med Charlotte Nilssons förstaplats 1999 med Take Me To Your Heaven. Statsminister Göran Persson var bland gratulanterna.

2000-talets första svenska seger anlände 2012 genom Loreen och Euphoria. Det är också enda gången en borgerlig regering styrt vid en ESC-vinst. Fredrik Reinfeldt från Moderaterna var statsminister.

Det dröjde bara tre år till nästa förstaplats var ett faktum. Men då hade statsministern redan hunnit bli socialdemokrat igen. (S) och Miljöpartiet med Stefan Löfven i spetsen satt i regeringen när Måns Zelmerlöw vann med Heroes 2015.

Så har det politiskt sett ut vid de tillfällena Sverige tagit guld i Eurovision Song Contest. 9 olika statsministrar har passerat under den tid det anordnats Melodifestivaler och ESC med svenskt deltagande.

Här är de allihop från 1958 till idag:

Tage Erlander (S)  50- och 60-tal
Olof Palme (S)  60, 70- och 80-tal
Thorbjörn Fälldin (C)  70- och 80-tal
Ola Ullsten (L)  70-tal
Ingvar Carlsson (S)  80- och 90-tal
Carl Bildt (M)  90-tal
Göran Persson (S)  90 och 00-tal
Fredrik Reinfeldt (M)  00- och 10-tal
Stefan Löfven (S)  10-tal

Kommentarer