Vann tre danska finaler - hedras med egen plats

Populär och folkkär. Det blev Tommy Seebach under sin levnad i hemlandet. Nu hedras sångaren med att få en egen plats uppkallad efter sig i Frederiksberg i Köpenhamn.

Tre gånger tog Tommy Seebach hem segern i den nationella uttagningen Melodi Grand Prix och fick representera Danmark i Eurovision Song Contest. 80-talet var hans storhetstid, då deltog han vid fem olika tillfällen.

Men det började 1979. Efter en mycket jämn omröstning stod Tommy Seebachs låt Disco Tango på exakt samma poäng som en av de andra medtävlarna, Alt er skønt med Grethe Ingmann & Bjarne Liller Pedersen. Skiljeomröstning fick tas till och den gick Seebach till slut segrande ur.

I ESC i Jerusalem blev det en 6:e plats av 19. Det var Danmarks bästa placering sedan vinsten 16 år tidigare. Men då ska man ha i minnet att tv-bolaget DR höll sig borta från tävlingen under flera år. De hade återvänt först 1978.

Med Disco Tango lyckades Seebach allra bäst i Eurovision. När han tillsammans med Debbie Cameron var på Irland 1981 resulterade det i en delad 11:e plats av 20. Låtens titel: Krøller eller ej.

Tredje segern i Melodi Grand Prix kom 1993. Det blev återigen att bege sig till Irland, den här gången med bidraget Under stjernerne på himlen. Sista gången i ESC-sammanhang blev dock den sämsta, 22:a plats av 25 i finalen. Fåtal poäng även om Sveriges jury bjöd på en etta.

Nära att vinna ännu fler gånger
Det kunde ha blivit fler än tre ESC för Tommy Seebach. Han var nämligen nära att vinna de danska uttagningarna både 1982 och 1985. Hip hurra - det' min fødselsdag respektive Det' det, jeg altid har sagt kom bägge tvåa och blev stora hits i Danmark.

Detsamma kan sägas om Pyjamas for to från 1984 och Det' gratis från 1987. Två låtar som hade kommit på fjärde plats i Melodi Grand Prix.

Tommy Seebach hedras nu av två danska städer. Frederiksberg i Köpenhamn kommer från nästa år att uppkalla en plats till hans minne, "Tommy Seebach Plads", skriver tv2lorry.dk. I Århus har man beslutat att döpa en gata efter honom, "Tommy Seebachs Gade".

Den omtyckte sångaren avled i en hjärtinfarkt 2003, bara 53 år gammal.

Seebachs DMGP & ESC-historik
1979:  Disco Tango  (1) ESC (6)
1981:  Krøller eller ej  (1) ESC (11)
1982:  Hip hurra - det' min fødselsdag  (2)
1984:  Pyjamas for to  (4)
1985:  Det' det, jeg altid har sagt  (2)
1987:  Det' gratis  (4)
1993:  Under stjernerne på himlen  (1) ESC (22)


Kommentarer

  1. En annan stor dansk - Kim Larsen - har avlidit i cancer. Han blev 72 år och var faktiskt med i Melodi Grand Prix en gång. Det var 1979 och han kom trea med "Ud i det blå".

    Självklart blev det en hit!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar