Första höstmånaden bjuder på mycket

Man skulle kunna säga att en ny ESC-säsong precis tagit sin början. Låtar som ska vara med nästa år får ju inte vara offentliggjorda före 1 september. Ett datum som precis passerats, så nu är det i stora drag fritt fram.

Om vi börjar med det som väcker störst intresse, Melodifestivalen, är september som vanligt en händelserik månad. Förutom att inskickandet av bidrag till Mello 2019 pågår halva månaden kan vi också förvänta oss besked om vart vi ska nästa år.

Städerna som får arrangera och utvalda datum brukar SVT presentera i slutet av månaden. Att perioden 2 februari till 9 mars är den mest troliga har ESCsverige rapporterat om tidigare. Likaså att Stockholm, Göteborg och Malmö är säkra värdstäder.

Men allt det där behöver bekräftas, och det utgår de flesta från att SVT gör denna månad. I samband med att det sker ges information om när biljetterna släpps.

Uppladning av låtar sker på Sveriges Televisions webbplats till och med klockan 11:59 måndagen den 17:e:

laddauppmello.svt.se

Så har vi även några nordiska deadlines att hålla reda på. Finska tv-bolaget YLE har utlovat detaljer kring deras nationella uttagning i mitten eller slutet av månaden.

Norska NRK har satt den 9:e som sista dag att skicka in bidrag till Melodi Grand Prix 2019.

Danmarks DR har för sitt vidkommande valt den 26:e som slutdatum för den som tänker sig medverka i kommande Dansk Melodi Grand Prix.

ESC 2019
Här blir det knappt en ledig stund i september. Månadens första vecka ska EBU i samråd med det israeliska tv-bolaget IPBC bestämma sig för värdstad och datum. Det står mellan Tel Aviv och Jerusalem. Det finns gott om alternativ för olika tidsperioder. Någon tror på 14, 16, 18 maj, andra menar att 21, 23 och 25 maj ligger bäst till.

Ett slutgiltigt beslut är aviserat till vecka 36, någon specifik dag har inte pekats ut. Den aktuella veckan inleds med 3 september och avslutas den 9:e.

Hittills har tv-stationer från omkring 30 länder visat intresse för att delta i nästa års Eurovision. EBU har satt den 15 september som sista dag att anmäla sig. Bolagen har därefter en månad på sig att bekräfta sin medverkan.

Junior ESC
Bland mycket annat som händer bör Junior ESC nämnas. Minst sex av de 20 deltagande länderna kommer att bli klara med sina bidrag de närmaste veckorna. Det rör sig om Israel, Malta, Nederländerna, Ukraina, Armenien och Kazakstan.

Något längre fram i september startar ESCsveriges nedräkning till årets Junior-final. Den äger rum 25 november.

Som sagt, första höstmånaden har mycket spännande att bjuda på. I almanacks-form ser det ut så här:

  1  ESC 2019 Bidrag tillåts delta
  3-9  ESC 2019 Val av stad och datum
  6  ISRAEL Junior-uttagning
  8  MALTA Junior-uttagning
  9  NORGE Deadline Melodi Grand Prix
15  ESC 2019 Deadline för anmälan
17  MELLO 2019 Deadline för uppladdning
23  KAZAKSTAN Junior-uttagning
23  ARMENIEN Junior-uttagning
26  DANMARK Deadline Dansk Melodi Grand Prix
29  NEDERLÄNDERNA Junior-uttagning
00  MELLO 2019 Städer och datum avslöjas
00  UKRAINA Junior-uttagning

Kommentarer