Från Lissabon till Tel Aviv - Andra nya värdstaden i följd

Lissabon var en ny bekantskap för ESC. Nästa år ger sig tävlingen iväg till ännu en stad som aldrig tidigare haft hand om världens största musikevent.

Gruppen av arrangerande städer växer och utökas. Det står klart efter att Israels näst största stad valts för den 64:e upplagan av Eurovision. En mångmiljonstad vid Medelhavets östra strand.

Tel Aviv är Israels finansiella centrum och utsedd till en av de mest globala storstäderna i världen. Känd för sina vita sandstränder och sitt vilda klubbliv. Och kanske inte minst viktigt i sammanhanget - vald till en av världens bästa gaydestinationer!

Jerusalem fick till slut ge sig i kampen om att få ESC, men där har som bekant tävlingen varit förut. 1999 och 1979 var åren.

Återbesöken har också historiskt sett varit vanligt förekommande. 2017 var Kiev värdstad för andra gången, 2016 Stockholm för tredje gången, 2015 Wien för andra gången, 2014 Köpenhamn för tredje gången medan Malmö arrangerade för andra gången 2013.

Lissabon var däremot en nykomling 2018 och detsamma kan vi nu säga om Tel Aviv 2019.

Eurovision-chefen Jon Ola Sand kommenterar valet av stad:
"In the end we decided that Tel Aviv provides the best overall setup for the world's largest live music event. We are excited to bring the Contest to a brand new city..."
Och så har EBU skickat med en videohälsning också.



"Let me show you Tel Aviv" hörs i låten som spelas i slutet av klippet. Textraden är hämtad från Golden Boy med sångaren Nadav Guedj. Det var Israels ESC-bidrag i Wien 2015 och kom på 9:e plats.

Kommentarer