Danmark framme vid sin deadline

Även om det gått att skicka in bidrag hela året har dansk tv satt dagens datum 26 september som sista dag. En deadline för den som verkligen vill vara säker på att låten är med och tävlar om en plats i Dansk Melodi Grand Prix 2019.

Underhållningschefen på radio- och tv-bolaget DR Jan Lagermand Lundme efterlyser något av hög kvalitet som skiljer ut sig från mängden. Det har ESCsverige tidigare rapporterat.

Allt annat än en DMGP-final bestående av tio bidrag som avhålls i en jylländsk stad någon gång i februari vore överraskande. Det har varit ganska tyst från DR om hur de tänkt sig nästa års nationella final. Orsaken kan vara den ovisshet om framtiden DR står inför.

Ekonomiskt pressat läge
400 anställda har i dagarna fått veta att de måste sluta. Samtidigt ska flera tv och radiokanaler läggas ner. Mer än 400 miljoner kronor ska årligen sparas de kommande åren, enligt ett beslut från Danmarks regering. DR befinner sig med andra ord i ett ekonomiskt pressat läge

Stora neddragningar är att vänta inom det som har med nöje och underhållning att göra. Här ingår förstås Dansk Melodi Grand Prix och deltagandet i Eurovision. Det är inte omöjligt att den uppkomna situationen får konsekvenser för hur DMGP kommer att se ut.

Kanske blir det en rejält nedbantad version av uttagningen - om inte redan nästa år - så från 2020. Vi får se hur det utvecklar sig. Det danska TV- och radiobolaget har i varje fall inlett jakten på att kapa kostnader och spara rätt mycket pengar.

Kommentarer