Stor bredd på artisterna: Juniorer och veteraner

Den yngste är 15, den äldste 86. Spännvidden mellan instagrammaren Bishara Morad och startfältets grand old man Jan Malmsjö är stor. Ålder i alla ära, det är trots allt låtarna som spelar roll.

Den musikaliska kvalitén i Melodifestivalen 2019 går det inte att börja uttala sig om förrän i slutet av januari. Då släpps de sju inledande låtarna i deltävling 1 för lyssning.

Under tiden kan vi passa på att kolla in artisterna lite närmre. När namn som Jan Malmsjö, Ann-Louise Hanson och Arja Saijonmaa började nämnas var det lätt att tro att vi var på väg mot en Veteranfestival. Samtidigt förstod vi att det skulle bli en rad comebacker; Arvingarna, Martin Stenmarck, Andreas Johnson, Jon Henrik Fjällgren, Dolly Style för att bara nämna några. Var fanns de nya, mer okända i Mellosammanhang?

Tio debutanter
Av de 28 utvalda har 10 aldrig tidigare varit med. Det får med tanke på alla seniorer och återvändare betraktas som godkänt. Det talar för bredd i artisteri, uttryck och inte minst musikalitet. Musikstilarna borde på pappret skilja sig markant åt.

Duon Zeana och Anis Don Demina dyker upp i första deltävlingen i Göteborg med Mina bränder. I samma startfält hittar vi nykomlingarna High 15 med No Drama.

Veckan efter i Malmö väntar Hanna Ferm ihop med Liamoo i Hold You, Malou Prytz med I Do Me och Vlad Reiser med Nakna i regnet.

I Leksand ser vi Lovers Of Valdaro med Somebody Wants, Rebecka Karlsson med Who I Am och Omar med Om igen. I Lidköping till sist debutanterna Bishara Morad med On My Own och gruppen Pagan Fury med Stormbringer.

Knasbidrag, i år gestaltade av Edward Blom och Robert Gustavsson i Rolandz, ser vi ut att slippa 2019. Det är ESCsverige rätt glada för, det går bevisligen att få till underhållning och en del "skojsigheter" utan att behöva tumma på de låtkvalitativa kraven.

Kommentarer