Ungersk final i februari

"A Dal" betyder sången, låten eller kanske snarare melodin på svenska. I varje fall är det namnet på den ungerska uttagningen vars final med åtta bidrag är planerad att äga rum i februari.

Man kör enligt det koncept som gällt ett tag. Efter att tv-bolaget MTVA nästa vecka avslutat anmälningsperioden av låtar vidtar en urvalsprocess. 30 bidrag kommer att tas ut till tre stycken heat. Av dessa tar sig totalt 18 vidare till två olika deltävlingar. Vardera deltävling består av nio deltagare och fyra i del 1 och fyra från del 2 röstas till final.

Finalen, på ungerska kallat "A Dal Döntö", innehåller således 8 bidrag. Den hålls i februari medan uttagningen som sådan inleds i januari med första heatet. Allt utspelar sig i MTVA:s studio 1 i Budapest. Exakta datum kommer att meddelas senare i höst.

Duktiga på att få fram låtar som tagit sig till Eurovisionens finaler har de varit. Även om 21:a platsen i Lissabon var deras sämsta placering på sex år var det samtidigt landets åttonde finalplats i rad.

I år har Ungern kunnat fira 25-årsjubileum. Det var 1993 de var med första gången dock utan att lyckas ta sig ur det östeuropeiska kval (semifinal) som förekom det året.

Kommentarer