ESC + Sverige = 60 år: Våra tidigaste Mellodeltagare

Såväl Siw Malmkvist som Britt Damberg var flitigt förekommande från allra första början. I 14:e avsnittet av ESCsveriges artikelserie om Sveriges 60 år med Eurovision ligger fokus på de som var med från starten och som fortfarande är i livet. Av naturliga skäl skulle vi också kunna kalla avsnittet för "Våra äldsta Mellodeltagare", men det kändes elegentare och inte så åldersfixerat med den rubrik som nu blev.

Efter det inledande internvalet av Alice Babs hölls 1959 den första svenska uttagningen med flera deltagande bidrag. Sveriges Radio-TV storsatsade direkt med inte mindre än åtta semifinaler som sändes hösten 1958 och gick under namnet "Säg det med musik". I varje semi tävlade två bidrag och tittarna kunde via poströstning avgöra vilken låt som skulle till final.

Finalen, som benämndes "Stora Schlagertävlingen", hade plats för åtta bidrag. Den ägde rum på Cirkus i Stockholm i slutet av januari 1959. Av de medverkande artisterna i denna första uttagning som i någon mån kan sägas påminna om dagens Melodifestival är två i allra högsta grad "still going strong".

Siw Malmkvist och Britt Damberg är bägge i dag 81 år fyllda. Siw vann 1959 med Augustin medan Britt kom trea med Nya fågelsången. Nu vet vi ju att Siw inte fick representera Sverige i ESC detta år, men som tur var fick hon sin revansch året därpå och då utan att ens ha varit med och tävlat.

Alla andra får varann som växelvis Östen Warnerbring och Inger Berggren hade framträtt med gick segrande ur "Eurovisionsschlagern - Svensk final 1960". Låten erbjöds Siw Malmkvist som därmed blev den som åkte til Eurovision.

Gjorde henne smått unik
Siw kan i dag soltsera med att vara Sveriges "äldsta" ESC-representant. Inte i personliga år räknat utan enbart sett till tävlingens ålder. Och mer skulle det komma att bli. 1961 vann hon den svenska uttagningen igen med April April. Vilket dock inte hindrade tv från att låta en helt annan sångerska tävla i Eurovision - Lill-Babs.

På 60-talet var Siwan också oerhört populär i Västtyskland. Så pass uppskattad att hon fick sjunga för dem i ESC i Madrid 1969. Primaballerina hette låten som gjorde henne smått unik. En svensk som tävlat i Eurovision två gånger fast för olika länder har ingen annan soloartist lyckats med.

Ytterligare två Melodifestivaler skulle det bli. 1988 gick hon inte till slutomgången med Det är kärlek. Men det gjorde hon 2004 ihop med Ann-Louise Hanson och Towa Carson i C'est La Vie.

Britt Damberg, som också hade varit med 1959, deltog även 1960, 1968 och 1969. Ingen av hennes Mellolåtar nådde dock sådan framgång som Hälsa Mikael från mig. En hit från mitten på 60-talet utan koppling till festivalen. Britt lade senare sångkarriären på hyllan och började jobba på förskola istället.

Slog ut Monica Zetterlund
Sveriges äldsta Mellovinnare och ESC-tävlande är Inger Berggren. En 84-årig sånglärka med två festivaler bakom sig. 1960 var hon en av dem som framträdde med Alla andra får varann och Underbar, så underbar. Hon skulle egentligen ha varit med 1961 men blev sjuk och lämnade återbud. Bättre gick det året efter.

I "Eurovisionsschlagern - Svensk final 1962" med sex bidrag stod hon för två, Sagans underbara värld och Sol och vår. Tittarna fick bestämma och röstade via brev och vykort. Ingers version av Sol och vår vann stort med över 102 000 röster. Därmed slog hon bland annat ut Monica Zetterlunds När min vän som kom tvåa med 74 000 röster.

Luxemburg höll i detta års ESC och Inger Berggren hamnade på delad 7:e plats av 16. Det var Sveriges bästa placering sedan premiären och skulle så förbli i ytterligare fyra år framöver. Överträffades först 1966 av Lill & Svantes andraplats.

Ett Melloinhopp 1967 blev det också - som låtskrivare. Vem frågar vinden togs hand av Towa Carson och kom femma. Inger Berggren har fortsatt med musiken hela sitt liv, både som kommunal musiklärare och kapellmästare.

När vi nu är inne på temat "våra tidigaste deltagare i Mellon" kan vi också lägga till exempelvis: Mona Grain (1960, 1963), Lill Lindfors (1966) och Svante Thuresson (1966 x 2). Samtliga i åldrarna 77-81.

Grand old man
Nyss fyllda 90 är han, Lasse Lönndahl. Vald till Sveriges populäraste sångare av Aftonbladets läsare flera år i följd. Fyra Melodifestivaler har det blivit men aldrig någon vinst. Första gången var 1960 med Res med mig till Marseille, men det var en låt som blev kvar i en av semifinalerna och tog sig aldrig till final.

Två finalbidrag var han dock med om att framföra året efter. Spela på regnbågen och Vårvinter kom bägge på delad andra plats.

1963 kom den låt de flesta förknippar Lasse Lönndahl och Mellon med, Twist till menuett. Kompositören var ingen mindre än Thore Skogman. Tredje plats av 12 blev det. Lönndahl sjöng också Vårens flickparad men den blev oplacerad. Samma låt framfördes även i en version av Gunnar Wiklund.

1968 dök Lasse upp för sista gången i festivalen. Återigen med en Skogman-pennad låt. Men nu hade nog tiden sprungit ifrån ärketypiska schlagers. Du och jag och våren fick inte en enda poäng av juryn. Nollad och på 10:e och sista plats.

Några fler försök blev det aldrig. Tilltufsad av resultatet? Nej då, inte Lönndahl inte. Med sin trogna och månghövdade publik stod inte karriären på spel. Tvivels utan är han Mellons "Grand Old Man", tävlingens nestor och ålderman. Ett epitet så gott som något!

Ett avsnitt kvar
Hela året har vi ur olika aspekter uppmärksammat det svenska jubileumsåret, 60 år med ESC 1958-2018. Nu är det bara ett avsnitt kvar, den 15:e och sista artikeln i serien publiceras i början av december.

Alla artiklar går nu lätt att nå i högra fältet på vår förstasida. Surfa in på "Sveriges 60 år med ESC 𑁋 hela jubileumsserien" och du är bara några enstaka klick ifrån.

Kommentarer