Grattis Lulu!

Vi ber att få gratulera den brittiska sångerskan Lulu på 70-årsdagen. 1969 var hon en av fyra som delade på segern i Eurovision.

Av de fyra låtarna var det Lulu's Boom Bang-a-bang som blev den absolut största hiten. Det insåg den svenska juryn redan i samband med omröstningen. Juryn spenderade halva sin poängsumma på Storbritanniens bidrag. 5 av de 18 poäng som Lulu drog in kom från Sverige.

Boom Bang-a-bang blev en skivframgång nästan direkt efter att folk hört den under pågående ESC i Madrid. I dag räknas låten till en av de riktigt stora klassikerna från tävlingen.

Läs mer om: Gran Premio De La Canción De Eurovisión 1969

Faktaavdelningen

Lulu föddes i Skottland 3 november 1948. Inför ESC 1969 erbjöds hon låten "Try It And See", men valde istället "Boom Bang-a-bang".

I mitten av 70-talet sjöng hon in ledmotivet till James Bondfilmen "Mannen med den gyllene pistolen." Hon var vid den tiden gift med Maurice Gibb, en av medlemmarna i gruppen Bee Gees.

1975 var hon programledare för den nationella uttagningen "A Song For Europe". Den gången vann gruppen The Shadows och det var de som fick åka till ESC i Stockholm. De kom tvåa bara 14 poäng bakom vinnande Holland.

På 90-talet gjorde Lulu tillsammans med pojkbandet Take That en cover på "Relight My Fire". Med den klättrade de snabbt på hitlistorna. Hon syntes också till i tv-serien "Helt Hysteriskt"

När Lulu intog förstaplatsen 1969 var det vid tillfället Storbritanniens andra seger i Eurovision. Segern delades med bidragen från Spanien, Holland och Frankrike.

Kommentarer