Junior och Mello dominerar månaden

Junior Eurovision Song Contest som Sverige deltog så troget i fram till för några år sedan är för november som maj är för ESC. En händelserik och traditionstyngd månad. Det kommer också att märkas på ESCsverige den närmaste tiden.

Det händer också en hel del på Mellofronten. Med namnen på programledarna och turnéplanen och städerna klara återstår artisterna. Här kommer Aftonbladet fortsatt att droppa aktuella sångare och sångerskor. I alla fall fram till slutet av november då SVT väntas kalla till presskonferens i Stockholm.

Läs också: Höstens höjdpunkt: Sista veckan i november?

Samtliga 28 utvalda bidrag, låtar och artister, presenteras av allt att döma någon av dagarna 26:e till 29:e. Då blir det också känt i vilka deltävlingar bidragen uppträder. Hittills har kvällstidningen avslöjat fyra artister som ska vara klara för deltagande.

Läs mer: Mello

Så har vi då 15-årsjubilerande Junior ESC vars final går av stapeln i Minsk söndagen den 25:e. Årets upplaga innehåller bidrag från 20 länder, vilket är nytt deltagarrekord.

Efter att Irland som sista land valt låt den 11:e startar ESCsveriges omröstning.

I nästan två veckor kan du rösta på det bidrag du tror har störst chans att vinna.

När det gäller Eurovision i Tel Aviv kan avslöjandet nyligen av nästa års slogan "Dare To Dream" komma att följas upp av en presentation av temat och den speciellt framtagna loggan. Likaså kan EBU släppa den definitiva deltagarlistan i november.

Men det finns en viss dos av osäkerhet här. Eventuellt dröjer det till månaden efter. Det gäller också namnen på 2019 års ESC-programledare. Det kan komma besked i november lika gärna som i december.

Från finskt håll ska det hända grejer. TV-bolaget YLE:s interna val av artist presenteras den här månaden.

Redan nästa vecka tror många att vi får veta vem det blir som utsetts till Finlands 53:e representant i Eurovision.

Läs också: Finsk ESC-artist i november

Också Nederländernas internt utsedda artist bedöms bli känd för allmänheten inom det närmaste. Precis som i Finlands fall rör det sig enbart om ett namn på en artist, låten återkommer man till i vinter.

Och avslutningsvis. De 8-10 utvalda finalisterna i Tysklands "Unser Lied für Tel Aviv" väntas bli presenterade i november. Samtidigt ges besked om exakt finaldatum och om Berlin får fortsatt förtroende som värdstad.

Se där, detta är lite av vad som är på gång!

Kommentarer