Junior ESC 15-årsjubilerar

I dag den 15 november har det gått precis 15 år sedan lilla Eurovision hade premiär. Från början var det tänkt att tävlingen skulle heta "Eurovision Song Contest for Children". Men det förverkligades aldrig utan istället valdes namnet "Junior Eurovision Song Contest".

Än i denna dag lever tävlingen kvar. Idén fick EBU från Skandinavien där SVT, DR och NRK 2002 hade anordnat "MGP Nordic" för barn mellan 8-15 år. Dansk tv hade dessförinnan arrangerat något de kallade "De unges Melodi Grand Prix".

När EBU beslutade att ta formatet vidare till Europeisk nivå var det inte så konstigt att danskarna erbjöds stå för evenemanget.

Allra första upplagan av Junior ESC kom att hållas i inomhusarenan Forum i Köpenhamn den 15 november 2003. Dit hade inledningsvis 15 länder anmält sig, bland annat Tyskland och Slovakien. Deras tv-bolag ångrade sig dock och ville inte längre vara med. De ersattes av tv-bolag från Cypern, Polen och Vitryssland. Därmed var antalet deltagare 16.

Sverige fanns med i premiären
En 11-årig kille från Kroatien blev Juniors allra första vinnare. Dino Jelusić charmade till sig segern med Ti si moja prva ljubav.

Även Sverige fanns med i premiären. SVT hade i oktober arrangerat "Lilla Melodifestivalen" och de två tjejerna i The Honeypies vann med låten Stoppa mig. Någon lyckad start blev det inte, det svenska juniorbidraget kom näst sist. Då gick det bättre för värdlandet Danmark.

 KroatienDino JelusićTi si moja prva ljubav 1134
 SpanienSergioDesde el cielo 2125
 StorbritannienTom MorleyMy Song For The World 3118
 VitrysslandVolha SatsiukTantsui 4103
 DanmarkAnne GaadegaardArabiens drøm 593
 BelgienX!NKDe vriendschapsband 683
 MaltaSarah HarrisonLike A Star 756
 GreklandNicolas GanopoulosFili gia panta 853
 LettlandDzintars ČīcaTu esi vasarā 937
 RumänienBubuTobele sunt viaţa mea1035
 NederländernaRoelMijn ogen zeggen alles1123
 MakedonienMarija och ViktorijaTi ne me poznavaš1219
 Norge2USinnsykt gal forelsket1318
 CypernTheodora RaftiMia efhi1416
 SverigeThe HoneypiesStoppa mig1512
 PolenKasia ZurawikCoś mnie nosi16  3

Så började det hela för 15 år sedan. Både Danmark och Norge drog sig efter några år ur. Sverige höll sig dock kvar. När inte SVT ville grep TV4 in.

"Stage Junior" kallade fyran sin uttagning. 2006 vanns den av en då 14-årig Molly Sandén. Hennes låt Det finaste någon kan få kom på 3:e plats i Junior Eurovision och det står sig som Sveriges bästa placering.

Mollys systrar Frida och Mimmi deltog även de i Junior ESC. 8:e och 6:e plats hamnade de på 2007 respektive 2009. TV4 lämnade så småningom över ansvaret till SVT igen som såg till att Sverige fanns representerat fram till 2014.

16:e upplagan
Länder har lämnat och nya har tillkommit under årens lopp. Totalt har nästan 40 länder deltagit i Junior Eurovision Song Contest. Bara två är trogna följeslagare, Nederländerna och Vitryssland är de enda som varit med varje år sedan starten. Den 16:e upplagan står nu för dörren, nästa vecka är det dags.

Bidrag från 20 länder deltar i JESC 2018 vilket är nytt rekord. Bland annat återvänder Frankrike efter att inte ha varit med på 14 år. Det gör att det finns hopp även för en svensk comeback. Fyra år har gått sedan Sverige senast var med. Den franska comebacken visar att det aldrig är försent.

Debutanter fortsätter dessutom att strömma till. På söndag nästa vecka begår Wales och Kazakstan juniorpremiär.

Kommentarer