Värdlandet flyttar fram val av ESC-bidrag till februari

Redan i somras kom uppgifter om att israeliska tv-bolaget IPBC planerade för att låta finalen av uttagningen "HaKokhav HaBa L'Eurovizion" äga rum i januari. Men de senaste uppgifterna talar om en något annorlunda process.

Nu handlar det om en enda specialsänd tv-show som inte bara ska vaska fram artisten utan också låten. Tänkt att sändas i februari och inte januari som det var sagt inledningsvis.

Läs också: Värdlandet väljer artist i januari

De senaste åren har Israels nationella uttagning pågått i flera månader. Fjolårets upplaga satte igång i oktober och först i februari kröntes vinnaren, Netta Barzilai. Då hade tv-tittare och jury till uppgift att enbart välja artist. Låten utsågs internt av IPBC och presenterades några veckor senare. Valet av Toy skulle ju visa sig vara ett minst sagt lyckosamt drag.

Nästa år ska både artist och låt väljas samtidigt. Intresset är förstås särskilt stort och det av flera anledningar. Det rör sig inte endast om vem som ska efterträda Europamästarinnan Netta utan också om vem som får äran att tävla på hemmaplan. Det har inte hänt Israel på 20 år.

Vid ESC 1999 i Jerusalem representerades de av ett gäng killar som kallade sig Eden. Deras låt Happy Birthday kom på 5:e plats. När tävlingen avgjordes i Jerusalem 1979 lyckades de med konststycket att vinna, Hallelujah har säkert de flesta hört.

Som innehavare av den senaste trofén och värdnation har Israel redan säkrat en plats i 2019 års Eurovisionfinal i Tel Aviv. Vinnarbidraget i "HaKokhav HaBa" i februari slipper alltså kval i semifinal.

Kommentarer