Asiatiskt ESC blir av - trots allt

Det kommer positiva nyheter från det australiska tv-bolaget "Channel 9". Mot förmodan blir Eurovision Asia Song Contest verklighet.

Enligt "Channel 9" ska en asiatisk motsvarighet till ESC äga rum den 7 december i Gold Coast i Australien. Samma stad som i februari är värd för "Australia Decides", uttagningen som ska få fram bidraget till Eurovision i Tel Aviv. Även arenan är densamma, nämligen Convention & Exhibition Centre.

Så sent som för några veckor sedan rapporterades om att premiären för Eurovision Asia Song Contest, EASC, nog inte skulle bli av i år.

Läs också: Asiens ESC skjuts upp på obestämd framtid

Nu möts vi dock av andra tongångar. TV-kanalen i Australien uppger att en tre timmar lång tv-sänd final av den allra första upplagan av EASC kommer att innehålla bidrag från 16 länder. Tävlingen, som produceras i samarbete med EBU, ska ha samma upplägg och röstningssystem som ESC.

Följande länder verkar vara klara för deltagande i EASC 2018 fredagen den 7 december:

Australien
Japan
Sydkorea
Hong Kong
Maldiverna
Salomonöarna
Vanuatu
Papua Nya Guinea
Kazakstan

Förhandlingar om medverkan i tävlingen pågår också med tv-bolag i Nya Zeeland, Singapore, Indien, Indonesien, Kina och Förenade Arabemiraten.

Det finns all anledning att återkomma med mer information om Asiens ESC. Från officiellt håll har uppgifterna från "Channel 9" ännu inte kommenterats.

Uppdatering
Inte i år men väl nästa år. Det är vad som nått oss nu det senaste. 7 december 2019 är den tilltänkta premiären av EASC. Mycket är fortfarande oklart så fortsättning följer när vi vet mer.

Kommentarer