Asiens ESC skjuts upp på obestämd framtid

Förra året slog EBU på stora trumman för en asiatisk version av Eurovision Song Contest. En påkostad webbplats lanserades också Eurovisionasia.tv

Första upplagan var tänkt att äga rum under 2018. Men så ser det inte ut att bli. Australisk tv som driver projektet rapporterar nu i oktober att politiska och kulturgeografiska svårigheter länderna emellan satt käppar i hjulet.

Därmed inte sagt att "Eurovision Asia Song Contest" förkortat EASC aldrig kommer att bli av. Det är bara det att premiären inte kommer att ske just i år, en förhoppning man annars hade.

Läs också: Asien får sitt eget ESC

EASC är tänkt att ha plats för 20 deltagare. Hittills har tv-bolag från 12 länder anmält sig.

Australien
Nya Zeeland
Japan
Sydkorea
Singapore
Hong Kong
Kina
Maldiverna
Salomonöarna
Vanuatu
Papua Nya Guinea
Kazakstan

Vi får se om tävlingen kan komma att bli verklighet under 2019 istället. Några garantier för att så blir fallet finns inte. Man undrar ju hur djupgående samarbetsproblemen egentligen är? Det är ju ändå bara en tävling i musik det handlar om, och inte några justeringar av nationsgränser eller andra politiska frågor.

En sak står klart redan nu, första upplagan av Asiens ESC skjuts upp på obestämd framtid. Så länge EBU inte meddalar att man lägger ner alltihop får vi försöka låta hoppet leva.

Kommentarer