Danmark: Huvudstaden hålls utanför

Hernings borgmästare och tv-bolaget DR:s representant utanför arenan Boxen. Platsen för kommande Dansk Melodi Grand Prix. Till skillnad mot övriga Norden är inte huvudstadsområdet involverat i den nationella finalen.

Kanske är det bristen på deltävlingar i olika städer som gör att DR benhårt gått in för att hålla Köpenhamn utanför allt vad värdskap heter. Det blir helt enkelt folkligare i mindre städer och lättare för tävlingen att sätta sin prägel på orten. I storstaden Köpenhamn finns förstås en risk för att Melodi Grand Prix bara blir ett i mängden av flera evenemang.

På sin hemsida skriver Herning kommun att en succé återvänder:
Senast Herning var Grand Prix by var 2017. Då arrangerades ett 70-tal olika aktiviteter för medborgarna som en del av Grand Prix-festen. Det tänker kommunen upprepa 2019 med aktiviteter på exempelvis kulturinstitutioner, skolor och äldrecentrum.
I Sverige är Stockholm given värdstad för Melodifestivalens final. Detta efter att tävlingen varit på turné i fem andra städer. I Norge och Finland däremot som likt Danmark bara har en enda finalkväll förläggs varje år värdskapet till Oslo och Helsingfors. Dansk tv har dock undvikit Köpenhamn.

Faktum är att Dansk Melodi Grand Prix inte avgjorts i huvudstaden på åtta år. Senast tävlingen var där var 2011 och då i förortskommunen Ballerup. Därefter har uttagningen i huvudsak alternerat mellan olika städer på Jylland.

Det har flera gånger eller vid enstaka tillfällen handlat om Ålborg, Herning, Odense och Horsens. Köpenhamns dominans som värdstad bröts definitivt i mitten på 2000-talet.

Läs också: Dansk Melodi Grand Prix 23 februari 
Hernings femte DMGP
När den danska uttagningen nästa år kommer tillbaka till mellersta Jylland är det för femte gången. Herning med sina nästan 90 000 invånare i kommunen arrangerade 2001, 2009, 2013 och 2017. En Eurovisionvinnare har kommit härifrån.

Så här har det gått i ESC för de som segrat i Herning:

  1:a plats 2013 Malmö: Only Teardrops  -  Emmelie de Forest

  2:a plats 2001 Köpenhamn: Det står et billed´ af dig på mitt bord   Never Ever Let You Go  -  Rollo & King

13:e plats 2009 Moskva: Believe Again  -  Brinck

20:e plats 2017 Kiev: Where I Am  -  Anja

Kommentarer

 1. I Danmark er der stor politisk fokus på at alt ikke skal foregå i København. Mange statslige virksomheder er blevet flyttet til Fyn og Jylland, for at tilgodese hele landet.

  Danmarks Radio er også meget bevidst om at udflytte afdelinger og events til andre steder end København. Derfor er Melodi Grand Prix ikke i København :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får sägas vara en genomtänkt policy.

   Hela Danmark skall leva :-)

   Radera
 2. önskar att det var så här oxå. stockholmk kan kan väl ha deltävling ibland och nån annan stad finalen.

  /
  frederik

  SvaraRadera

Skicka en kommentar