Här har fyra Mellofinaler hållits - nu rivs Lisebergshallen

Kanske mest känd för att det var här resan inleddes som skulle sluta med Sveriges andra ESC-seger. Det var Lisebergshallen i Göteborg som såg Herreys vinna Melodifestivalen 1984 med Diggi-loo Diggi-ley.

Nästa år rivs hallen för att ge plats åt bygget av en ny tågtunnel. Bara två år gammal kom Lisebergshallen med sin publikkapacitet på cirka 3 000 åskådare ifråga för Mellon. 1982 var första gången tävlingen hölls här, ett år då Kikki Danielsson & Elisabeth Andreasson i Chips och deras Dag efter dag avgick med segern.

1984 var det som sagt dags igen. Tillbaka 1987 där Lotta Engbergs Fyra bugg och en Coca-Cola vann en mycket knapp seger över Arja Saijonmaa och hennes Högt över havet.

Sista gången festivalen höll till i Lisebergshallen var 1993. Göteborgska Arvingarna vann på hemmaplan med Eloise.

Hallen tvingas ge vika för en tågtunnel som ska byggas i det stora infrastrukturprojektet "Västlänken". Rivingsarbetena påbörjas i januari. Hallen invigdes 1980 och kommer inte att ersättas.

Bettan & Kikki sjöng till sig segern med "Dag efter dag" i Lisebergshallen lördagen den 27 februari 1982. De vann med 64 poäng på behörigt avstånd från närmaste konkurrenten Lena Ericsson med "Någonting har hänt", tvåa med 39 poäng.

10 bidrag deltog varav 5 gick vidare till en slags superfinal. 

Efter Lisebergshallen väntade Conference Centre i Harrogate i England för Bettan & Kikki. De kom på 8:e plats av 18.

Kommentarer

 1. Korrigering: Det är tunneln som heter Västlänken. Projektet heter Västsvenska paketet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det har dom juh inte sagt nåt annat om heller eller,,,,att tågtunneln som byggs så LISebergshallen måste rivas är en del av Västlänken fattar man juh. dah!

   /frederik

   Radera

Skicka en kommentar