En del Mello och ESC i Björn Skifs tv-show

Efter att ha varit med i fyra och vunnit två av dem har förstås Melodifestivalen en roll att spela i "En kväll med Björn Skifs" som SVT visar i dagarna. Många klipp med fina minnen och en massa härlig musik.

Utan att avslöja för mycket så är programmet väl värt att ge en chans för den Mellointresserade. Den timslånga showen kan ses nu och fram till slutet av november på SVTPlay.se

Undertiteln på programmet lockar med följande beskrivning:
"Björn Skifs, en av våra största artister, tar med oss på en resa genom sin fantastiska karriär som artist, skådespelare och komiker"
Björn Skifs bekantade sig med Melodifestivalen första gången 1972. Han var 25 år och kom näst sist med den något melankoliska Andra kan väl också se. Annat var det 1975 när han fick en jättehit med Michelangelo. Juryn nöjde sig dock med att placera bidraget på 5:e plats.

Tillbaka tre år senare i en gastkramande omröstning. Skifs Det blir alltid värre framåt natten slutade på 100 poäng. Exakt lika många poäng som Miss Decibel med Kikki Danielsson, Lasse Holm & Wizex. Skiljeomröstning mellan de två bidragen fick tas till och den vann Skifs med 108 mot 103.

Det blev att bege sig till Paris där 1978 års Eurovision skulle avgöras. 20 länder deltog och Det blir alltid värre framåt natten drog in mediokra 26 poäng. Det räckte till 14:e plats. Om det var den famösa felsjungningen eller inte ska vi låta vara osagt.

1981 blev fjärde och sista gången Björn Skifs syntes till i Mellon som tävlande artist. Han lyckades med det som bara några få gjort, att vinna för andra gången. Ingen skiljeomröstning behövdes dock. ESC väntade återigen och nu skulle det gå bättre.

Dublin var värdstad för Eurovision 1981. Bidrag från 20 länder deltog.

Med tanke på hur det hade gått senast för Björn Skifs blev det ett fall framåt.

"Fångad i en dröm" låg bra till i omröstningen - åtminstone till en början. Mycket tack vare en tolva från den franska och en tia från den tyska juryn.

Så småningom tunnades poängen ut och efter att ha samlat ihop 50 totalt slutade Skifs på 10:e plats. Samma placering som året innan men bättre rankad på grund av högre poängsumma. Därigenom var "Fångad i en dröm" vid denna tiden Sveriges bäst placerade ESC-låt på sex år.

Kommentarer