Mellovinnare som också varit programledare

Unik är han inte. Faktum är att Eric Saade sällar sig till en skara om ett 15-tal artister som vunnit Melodifestivalen och i ett senare skede leder samma tävling.

Först ut var Siw Malmkvist, även om hon är ett specialfall. Hon vann 1959 men var inte den som fick åka till Eurovision. Det fick hon istället göra året efter trots att hon inte ens deltog. Siw var tillsammans med Pontus Gårdinger programledare för Mello 1996.

Hoppar vi fram till 2000 hittar vi Björn Skifs, Carola, Elisabeth Andréassen, Lasse Berghagen, Lasse Holm, Lena Philipsson, Lotta Engberg och Tommy Körberg. Här utmärker sig Lena som den enda som ännu inte hade vunnit Mello. Det skulle dröja fyra år innan det skedde. Hon återkom som programledare 2003 och 2006.

Charlotte Perrellis programledarinsatser är från 2003 och 2004. Lill-Babs, Roger Pontare och återigen Carola syntes till i olika deltävlingar 2003.

Jill Johnson skötte finalen 2005 ihop med Mark Levengood. Måns Zelmerlöw ingick i ledartrion 2010 medan Sanna Nielsen var en av två som ledde tävlingen 2015. Ola Salo från The Ark tog hand om Andra Chansen 2016. Många av de nämnda, särskilt i senare tid, hade en roll som så kallad side kicks vid sidan av huvudprogramledarna.

Och så har vi då Eric Saade 2019. Han var den första på riktigt länge som såg till att ge svenskarna en nagelbitarkväll. I samband med omröstningen i ESC 2011 var han stundtals i ledning och låg från och till tvåa. Det blev ett brons till slut, dittills Sveriges bästa resultat under 2000-talet.

Läs också: Kvartetten som leder Melodifestivalen

Vår specialsida om Mello som den såg ut 2011, samma år som Eric Saade vann. Med sin tredje plats i Eurovision fixade han Sveriges bästa resultat på 12 år. Det hade inte gått så bra sedan Charlotte Nilssons seger 1999.

Kommentarer