Spanska ESC-bidraget klart i januari

Alla deltagarna i den pågående talangshowen "Operación Triunfo" ges möjlighet att få tävla för Spanien i Eurovision 2019. De kommer att få ta sig an tio låtar i den nationella final som är planerad till januari.

Det är en halvt omständlig process tv-bolaget TVE presenterar. För att förenkla går det hela ut på att i slutänden få till ett finalfält med tio låtar framförda av de som medverkar i höstens "Operación Triunfo".

Tio låtar behöver inte betyda tio artister. Det kan nämligen bli flera sångare om samma låt.

Läs också: Någon av dem får åka till Tel Aviv

Låtskrivare är välkomna att skicka in sitt material mellan 1-15 november. En kommitté har sedan till uppgift att senast den 10 december plocka ut tio låtar. Samtidigt går en inbjudan ut till speciellt utvalda kompositörer varifrån det kommer ytterligare tio låtar. Allt som allt alltså 20 låtar.

Dessa 20 ställs mot varandra i en online-omröstning där de tre populäraste sänds vidare till den nationella finalen i januari. Övriga sju väljs av en jury.

När detta är gjort är man till slut redo för "Operación Triunfo - Eurovisión Gala" innehållandes tio bidrag. Något exakt datum i januari har inte meddelats än.

Vinnaren blir Spaniens 59:e representant i ESC. Tillhörande "big 5" slipper man kval och är alltid garanterad finalplats.

Kommentarer