Folket är med och bestämmer finalisterna

Även om den danska finalen inte avgörs förrän 7 mars i Köpenhamn kommer låtarna redan gå att lyssna på i januari. Det beror på Danmark Radios nya sätt att välja ut de bidrag som ska vara med och tävla.

Radiolyssnarna får nämligen direkt inflytande över urvalsprocessen. Sista dag att skicka in bidrag är 1 november. Därefter är det upp till musikproducenter och andra på radiokanalen P4 att plocka ut 9 av de insända låtarna. Dessa spelas upp och görs offentliga under januari månad. Och det är här danska folket blir en maktfaktor att räkna med.

P4-lyssnarna får i uppdrag att rösta på alla 9 bidrag, de 3 populäraste skickas direkt till uttagningen av Dansk Melodi Grand Prix den 7 mars. Ytterligare sju finallåtar ska till och de har valts av DR i dialog med dansk musikbransch. De kommer också att spelas upp undan för undan av P4 med start i januari, uppger dr.dk/melodigrandprix  

Inskickandet av bidrag pågår som mest. Det går att ladda upp ljudfiler i olika format via ett formulär som ska fyllas i. Nås på adressen:

preprod.dr.dk  

Senast 1 november vill radio- och tv-bolaget DR ha allt insänt material på plats.

ESCsverige har tidigare berättat att nästa års DMGP med tio tävlande hålls i Royal Arena i Köpenhamn 7 mars, samma dag som Mellofinalen alltså.

Danmark tog sig till senaste ESC-finalen i Tel Aviv och kom där på 12:e plats.

Kommentarer