Här sopar vi banan med malteserna

Det gällde det där kvalet till nästa års fotbolls-EM igen och jämförelsen med Eurovision. Inget har egentligen förändrats sen senast, den svenska segern förblir övermäktig.

Genom åren har Sverige mött Malta i ESC 32 gånger, vid 25 av dessa tillfällen har svenska bidrag hamnat före i resultatlistan. Det omvända har skett 7 gånger.

Ledningen fortsatte att utökas i Tel Aviv i våras då svenska låten kom 5:a och den maltesiska slutade på 14:e plats. Fotbollsmässigt vann Sverige hemmamatchen i somras, ikväll väntar returen i Ta'Qali en mil väster om huvudstaden Valletta.

I samma kvalgrupp återfinns Norge och Spanien och de spelar också mot varann. I Eurovision har de mötts 57 gånger sen 1961, och här blir det en knapp spansk seger med 30-27. Men då ska man komma ihåg att norrmännen gjort en formidabel upphämtning.

1971 hade de hamnat före varandra i resultatlistan precis lika många gånger, 5-5 var ställningen. Tio år senare var Spanien i ledning med 16-5, det hade alltså inte rört på sig nånting för Norge. 70-talet var verkligen inte deras årtionde i ESC. Därefter tog en positiv norsk utveckling vid och de har närmat sig dock utan att gå förbi.

I Tel Aviv kom norrmännen ännu närmre, 6:e plats mot konkurrentens 22:a plats. Det betydde att Spaniens försprång fortsatte att krympa, från 30-26 till 30-27.


Kommentarer