Norden: Klartecken från alla utom Finland

Fyra av fem nordiska länder har gett besked om hur respektive uttagning kommer att se ut. Endast finländska tv-bolaget YLE har hittills varit sparsam med informationen.

En uppdaterad och samlad koll på förberedelserna inför 2020 tyckte vi behövdes så här i mitten av oktober. Vi tar det i den ordning finalerna äger rum.

Norge - 15 februari (final)
800 låtar fick tv-stationen NRK in, i detta nu väljs 25 ut till Melodi Grand Prix 2020. MGP består av fem deltävlingar och final, en final som kommer att innehålla tio tävlande i Oslo. Schemat ser ut som följer:
11 januari - deltävling 1
 18 januari - deltävling 2
 25 januari - deltävling 3
  1 februari - deltävling 4
  8 februari - deltävling 5
 15 februari - finalen

Island - 29 februari (final)
Det går att skicka in låtar till RUV ytterligare några dagar, deadline är nu på torsdag den 17:e. Mellan 10-12 bidrag väntas plockas ut till Söngvakeppnins två deltävlingar varav 5-6 tar sig vidare till finalen i Reykjavik:
   8 februari - deltävling 1
 15 februari - deltävling 2
 29 februari - finalen

Danmark - 7 mars (final)
Uppladdningen av ljudfiler pågår till 1 november. En del av det materialet spelas upp för radiolyssnarna i januari. I DR:s kanal P4 ges lyssnarna chansen att rösta tre låtar till final. Sju redan utvalda låtar tillkommer och de spelas också upp i radion med start i januari. I Dansk Melodi Grand Prix-finalen i Royal Arena i Köpenhamn 7 mars finns plats för 10 tävlande:
 januari - röstning & uppspelning i radio
 7 mars - finalen

Sverige - 7 mars (final)
Information överflödig - allt om Melodifestivalen finns på specialsidan: Mello 
          1-22 februari - deltävlingar
             29 februari - andra chansen
               7 mars - finalen

Finland - ? (final)
Det vi har kunskap om är att YLE tar emot bidrag under en veckas tid, mellan 1-8 november. Försöket med att utse artisten internt avslutas och man återgår till en nationell final med 4-10 tävlande. Ännu inget exakt bestämt alltså.

Så ser det just nu ut i vårt närområde. Mer om grannländernas uttagningar på sidan: Norden 

Kommentarer