Nya turer kring Ungerns ESC-medverkan

Nej, ”A Dal” som år efter år fungerat som nationell uttagning till Eurovision kommer inte göra det 2020. Det gör ungerska tv-bolaget MTVA nu klart. Det blir en ny säsong av ”A Dal” men nästa år ska tävlingen helt plötsligt inte ha någon koppling till ESC.

Mer än så får vi inte veta för närvarande. Inget om MTVA tänker använda sig av ett annat format eller utse ett bidrag till Rotterdam internt. Denna tystnad tolkar många som att Ungern de facto dragit sig ur Eurovision 2020. I väntan på klarhet eller bekräftelse vågar vi inte tro nånting.

Men visst tyder mycket på att de inte kommer att finnas med på deltagarlistan när den offentliggörs av EBU längre fram. Skulle Ungern lämna följer de åtminstone en slags tradition om att inte delta vid decennieskiften.

Precis så var det för tio år sen då de hoppade av 2010 års tävling i Oslo. Inte heller 2000 i Stockholm fanns Ungern med trots att de enligt dåvarande regler hade tillåtelse.

1993 kom debuten i Eurovision i ett särskilt östats-kval. Därefter har tv-bolaget MTVA hållt sig borta både långa och korta perioder. Mellan 1999-2004, 2006 samt 2010 deltog de inte. Sedan 2011 har dock ungerska bidrag synts och hörts varje år. Misslyckades i Tel Aviv att ta sig ur semifinalen, vilket innebar att landet för första gången på tio år inte var i final.

Kommentarer