Eurovision 1968: Tjeckisk ikon ur tiden

Han kom på 13:e plats i ESC i London 1968 och sålde 23 miljoner skivor i de tysktalande länderna och 15 miljoner i Tjeckien och Slovakien. Det rör sig om sångaren Karel Gott som avlidit i akut leukemi vid 80 års ålder.

Hans bortgång väckte uppmärksamhet i svenska medier under onsdagen. Nyhetsbyrån TT skrev en text som flera tidningar publicerade, bland andra:
 Sydsvenskan  

Karel Gott var oerhört populär i sitt hemland Tjeckien, där blev han 42 gånger vald till landets populäraste manliga artist, senast för bara några år sedan. Hans skivor sålde också bra i framförallt Tyskland, Schweiz och Österrike. Det var det sistnämnda landet han tävlade för i Eurovision 1968. Då för 51 år sen deltog inte Tjeckoslovakien eller andra länder bakom järnridån i ESC.

Med låten Tausend fenster  kom han på 13:e plats, inte mycket att skryta med när man betänker att placering 16 var detsamma som jumbo. Detta störde dock inte karriären, det kom nya låtar som blev till ännu fler hits.

På senare tid vårdades Karel Gott ofta på sjukhus, det var i sitt hem i Prag han avled i tisdags.

2 poäng från tyska juryn var den enda belöningen i Royal Albert Hall i London. En då 29-årig Karel delade 13:e platsen med två andra i Eurovision Song Contest 1968 ⇨                                                         
                

Kommentarer