1938-2018: Lill-Babs är död

Barbro Lill-Babs Svensson har gått bort 80 år gammal. Den kanske mest folkkära artisten Sverige haft.

Vi nämnde henne häromdagen. Varje 1 april är hennes April April  given på ESCsverige. Vi visste att hon var sjuk, låg på sjukhus för hjärtsvikt men att krutgumman nog skulle återhämta sig. Så blev det inte, en elakartad cancertumör upptäcktes under tiden på sjukhuset.

Att prata om svensk schlager från 60-talet och framåt utan att nämna Lill-Babs går inte. Trots det nöjde hon sig med att vara med i Melodifestivalen tre gånger och vid ett tillfälle i Norges Melodi Grand Prix. Hon vann aldrig men fick ändå äran att representera Sverige i ESC.

Första gången Barbro var med i Mellon var hon 22 år ung. Året var 1960 och hon tävlade med låten En kyss. Bidraget fanns med i den tv-sända semifinalen men tog sig inte till final.

Året efter deltog Lill-Babs med två låtar, Vårvinter och Stockholm. Den ena kom på delad andraplats och den andra på femte och sista plats. Siw Malmkvists insjungning av April April  vann men det blev inte hon som åkte till Eurovision. TV gav Lill-Babs uppdraget.

"Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne 1961"
Det bar iväg till Cannes i Frankrike där 1961 års ESC skulle avgöras, eller "Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne" som tävlingen benämndes. Bidrag från 16 länder fanns på plats. Det blev 14:e plats för April April  och enbart poäng från ett lands jurygrupp, den franska.

1969 gav sig Lill-Babs in den norska uttagningen Melodi Grand Prix. Det gick inget vidare, sist och nollad med en låt med den något lustiga titeln Juksemaker pipelort. Bättre gick det när hon var tillbaka i Melodifestivalen 1973. Fjärde plats med Avsked från en vän.

30 år senare syntes hon åter till i tävlingen, inte som deltagande artist utan som programledare. Tillsammans med Mark Levengood ledde hon en av deltävlingarna 2003.

Det har nog gått de flesta obemärkt förbi. Men 1979 spelade Lill-Babs in en svensk version av Nederländernas ESC-bidrag Colorado.1960, Eurovisionsschlagern - Svensk Final  En Kyss  (utslagen i semi)
1961, Eurovisionsschlagern - Svensk Final  Vårvinter  (2:a plats), Stockholm  (5:e plats)
1961, Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne  April April  (14:e plats)
1969, Melodi Grand Prix  Juksemaker Pipelort  (10:e och sista plats)
1973, Melodifestivalen  Avsked Från En Vän  (4:e plats)
Kommentarer