Så ligger ESC-låtarna till i sina hemländer

Detta är inte en heltäckande kartläggning. De flesta av iTunes topp 100 runt om i Europa har vi dock varit igenom.

Först och främst ska sägas att de olika ländernas bidrag till ESC redan haft sin högtidsstund på iTunes topplistor. De var bland de 100 mest nerladdade när de valdes eller utsågs internt, oftast i februari och mars. Men några har så här i slutet av april hängt sig kvar och det är dessa ESCsverige redovisar.

En tid efter att favoriten Toy  med Netta Barzilai hade vunnit Israels uttagning tog hon sig in på iTunes i Grekland, Spanien och Norge för att nämna några. Men där finns hon inte kvar idag. Det gör hon dock hemma i Israel, 4:e plats just nu.

Ett par särskilt intressanta fenomen bör nämnas. I Estland återfinns inte det egna ESC-bidraget på topp 100-listan. Det gör däremot låten från Bulgarien.

I Finland hittar vi Saara Aalto på 21:a plats och Benjamin Ingrosso på 25:e. Efter att han hade vunnit Mellon var han inne ett tag på norska iTunes, men där är han inte längre kvar.

Låtar i årets ESC som denna veckan är med på iTunes topp 100:

Australien: 43:e plats Jessica Mauboy - We Got Love

Belgien: 67:e plats Sennek - A Matter Of Time

Italien: 44:e plats Ermal Meta & Fabrizio Moro - Non Mi Avete Fatto Niente

Nederländerna: 81:a plats Waylon - Outlaw In 'Em

Spanien: 28:e plats Amaia & Alfred - Tu Canción

Sverige: 47:e plats Benjamin Ingrosso - Dance You Off

Danmark: 72:a plats Rasmussen - Higher Ground

Israel: 4:e plats Netta Barzilai - Toy

Österrike: 68:e plats Cesár Sampson - Nobody But You

Estland: 6:e plats Equinox - Bones (Bulgariens bidrag)

Finland: 21:a plats Saara Aalto - Monsters,  25:e plats Benjamin Ingrosso - Dance You Off

Även iTunes i Norge, Irland, Storbritannien, Schweiz, Tyskland, Lettland, Tjeckien, Bulgarien, Rumänien, Slovenien, Malta, Cypern, Grekland, Portugal, Frankrike, Ryssland och Turkiet har vi gått igenom. Inga ESC-låtar fanns bland de 100 främsta överhuvudtaget den 23 april.

När väl tävlandet är igång uppstår förnyad aktualitet för ESC-bidragen. Många tar sig då in på topplistorna igen. I flera fall kommer ett lands låt för första gången göra succé även i andra länder. Det finns all anledning att återkomma om någon månad för att kolla läget.

Kommentarer