ESC: De har väntat längst på ny finalplats

Makedonien sex och Irland fem år. Ibland kan väntan bli lång på att ta sig tillbaka till ESC-finalen.

Innan det hela rullar igång i Lissabon tänkte vi gå igenom de länder som suktar mest efter en finalplats.

De börjar bli några stycken nu som varit ute i kylan ett tag, i en del fall rör det sig om flera år i sträck. Det är om dem det handlar.

Makedonien
I år har det gått 6 år sedan de senast var i final, 2012 i Baku. Sedan dess har de blivit kvar i semifinalerna och fått placeringar mellan 28-35. Inget annat land har varit borta så länge från finalen. Men de är långt från att ge upp utan fortsätter kämpa på. I Lissabon sätter makedonerna sitt hopp till Eye Cue och deras låt Lost And Found. Ska igenom semifinal 1.

Irland
Näst längst har irländarna fått vänta. 5 år sedan senaste finalplatsen 2013 i Malmö får de den här gången förlita sig till Ryan O'Shaugnessy med Together. Deltar i semifinal 1. Irland har de senaste åren placerat sig 31, 36, 31 och 30. Detta är ju inte ett land vilket som helst. De har under lång tid varit den nation som vunnit ESC flest gånger. Svårt att tro med tanke på alla misslyckanden på 2000-talet.

Finland, Island, Schweiz, San Marino
Fyra som har det gemensamt att de inte varit i final på 4 år, 2014 i Köpenhamn. Närmast av dem att nå finalen på nytt har Schweiz varit som kom förra året på 29:e plats. Nästa månad ska alla utom San Marino kvala i semi 1.

Slovenien, Montenegro, Albanien
Tre länder som efter 3 år hoppas ta sig vidare igen. Senast det begav sig var 2015 i Wien. För Albanien väntar den här gången semi 1 och för Slovenien och Montenegro semi 2.

Sedan har vi länder som inte varit i final på två och ett år. Men eftersom det här handlar om de som väntat längst sätter vi punkt. Annars hoppas vi i maj få rapportera att de ovan nämnda, alla eller en del, äntligen är i final igen. När det väl inträffar brukar glädjen inte veta några gränser.

Kommentarer