Sverige + ESC = 60 år: Låtarna som blev hits utan att vinna

Britt Damberg var den första som råkade ut för det som sedan skulle komma att gälla för så många andra. Att få till en hitlåt i Mellon utan att gå vinnande ur tävlingen.

F E L  L Å T   V A N N   dessa rena rama krigsrubriker förekom ofta på tidningarnas löpsedlar på den tiden när tv:s jurygrupper hade ensamrätt över resultatet i Melodifestivalen. Det drabbade i regel de låtar som gick hem hos svenska folket men som negligerades av juryerna. Det hindrade dock inte folkets favoriter från att bli radioplågor. Hits helt enkelt.

Första gången detta kan sägas ha inträffat var 1959. "Stora Schlagertävlingen" som det årets Mello kallades vanns av Siw Malmkvist med Augustin. Låten blev för all del populär även ute i stugorna, även i Brita Borgs ESC-version, men inte lika omtyckt som Nya fågelsången.Nya fågelsången  hade fått text av Fritz Gustaf som redan på 20-talet skrev texter åt revykungen Ernst Rolf. I schlagertävlingen framfördes den av Britt Damberg och kom på 3:e plats av 8. Britt Damberg var som mest aktiv under 60-talet och skulle senare återkomma till flera svenska uttagningar. Ett bevis på Nya fågelsångens popularitet var att den också spelades in på skiva av dåtidens stora stjärna Siw Malmkvist och hennes syster Lill.

Thore Skogmans skapelse
1963 var det dags igen. I "Eurovisionsschlagern - Svensk final" tog En gång i Stockholm med Monica Zetterlund hand om förstaplatsen. Men den stora landsplågan blev Thore Skogmans skapelse Twist till menuett. I tävlingen framfördes den av både Lasse Lönndahl och Carli Tornehave, låten kom på 3:e plats av 12.

Det finns gott om exempel på Melodifestivallåtar som trots att de aldrig vann blev hits. Dessa skivor sålde mer och hördes oftare i radion än segermelodin. 1967 får det sägas ha gällt Alla har glömt som Towa Carson kom trea med.

1969 vann Tommy Körberg efter en mycket jämn kamp med Jan Malmsjö, men den låt som gick bäst var den som kom på delad sista plats.

Du skänker mening åt mitt liv  med Ola Håkansson blev nämligen nollad av jurygrupperna, men det fanns revansch att hämta. Låten blev etta på "Kvällstoppen" och låg hela åtta veckor på "Svensktoppen" - bägge populära radioprogram på 60-talet.

Resultat → Melodifestival 1969

Det finns så många låtar som hör till kategorin "fel låt vann" enligt svenska folkets mening så vi skulle kunna hålla på resten av det här året. Men vi är beredda att föra fram ytterligare två innan det är dags att avsluta:
Michelangelo  med Björn Skifs, femma 1975. Och Högt över havet  med Arja Saijonmaa som kom tvåa 1987. Två riktiga landsplågor. De vann inte men blev så mycket större än vinnarbidragen, Jennie Jennie  med Lasse Berghagen respektive Fyra bugg och en Coca-Cola  med Lotta Engberg.

Not A Sinner, Nor A Saint  med Alcazar från 2003 då, de kom ju "bara" trea? För att inte tala om ABBA:s Ring Ring bara du slog en signal, trea 1973, Lena Philipssons andraplacerade Kärleken är evig 1986 och Säg det med en sång som Lena Andersson kom trea med 1972. Jo, vi vet. De blev riktigt stor hits allihop.

Exemplen är som sagt många. Britt Damberg var 1959 först ut i kategorin "låtar som slog utan att vinna". Så många fler skulle komma att följa.

Tillbaka till jubileumseriens startsida

Kommentarer