TV-tips: Ladda upp med ESC-dokumentär

Samma dag som första semifinalen repriserar SVT den franskproducerade dokumentären "Historien om Eurovision Song Contest". Det blir en eftermiddagsföreställning.

Om inte vi minns fel så sändes dokumentären även inför förra årets ESC. Nu görs den aktuell igen. På det sättet visar SVT två program som uppladdning inför semi 1 tisdagen den 8 maj. Dels dokumentären klockan 16:05, och dels andra och sista delen av "Studio Eurovision" klockan 20:00.

Bägge program sänds på SVT1 vilket även gäller den direktsända tävlingen från Lissabon mellan klockan 21:00-23:00.

Läs också → "Studio Eurovision" återvänder till SVT

Dokumentären är fransk och hade premiär för två år sedan. Den är ganska heltäckande och gör tidigt klart vad det kommer att handla om:

"Varje år i maj skickar ett fyrtiotal länder deltagare till tävlingen med stort T: Eurovision Song Contest.

Hit kommer soloartister och grupper från Irland till Azerbajdzjan, och numera ända från Australien. Avgörandet följs av mer än 200 miljoner tittare i stora delar av världen. Låtar som blir klassiker varvas med egenartade bidrag och en del riktiga kalkoner.

Mellanaktsnummer, ljudmattor, laser och pyro blir alltmer överdådiga. Det är nog så att olika länder lägger olika vikt vid evenemanget.

Vi i Norden och våra grannar i östra Europa älskar tävlingen. Fransmännen, och särskilt engelsmännen, håller sval distans. I den här dokumentären tar vi ett samlat grepp på fenomenet som heter Eurovision Song Contest."

Kommentarer