Tysk tv-chef: "Årets låtar borde få delta 2021"

Chefen för underhållningsprogrammen på NDR kritiserar EBU:s beslut att utestänga årets ESC-bidrag från 2021.

Det är i en intervju för sajten ESC Kompakt Thomas Schreiber vid tv-bolaget NDR berättar att beslutet att ställa in tävlingen fattades av EBU:s referensgrupp. Representanterna från de 41 deltagande länderna i ESC 2020 ställdes inför fullbordat faktum. Allra mest reagerar Schreiber över att de valda låtarna förklarades ogiltiga.

"Jag delade inte referensgruppens beslut att exkludera låtarna. För det första förstör det de stora investeringar varje land gjort för att få fram ett bidrag, och för det andra grusar det drömmar och förhoppningar hos så många artister.

Tyvärr har referensgruppen tagit för stor ekonomisk hänsyn och hellre sett till finansiella intressen flera länder har i samband arrangerande av nationella uttagningar 2021. Men då har de inte lyssnat på en majoritet av de deltagande länderna utan endast ett fåtal."

Besvikelsen hos Thomas Schreiber går inte att ta miste på. Det var ju en nyhet att EBU inte hade en majoritet av tv-bolagen med sig beträffande årets redan valda låtar och om de skulle få delta nästa år eller inte.

Tidigare har det kommit kritik mot beslutet att helt lägga ner 2020 års Eurovision. Bland annat från Christer Björkman, SVT:s delegationschef för det påtänkta ESC i maj, och från San Marinos tv-bolag SMRTV och dess delegationschef Alessandro Capicchioni.

Läs också:  Minsta tv-bolaget: "Tänk om EBU!" ➭  

Kommentarer