Norsk 60-årsdag i Eurovision

Norges första tävlande Nora Brockstedt vid resultattavlan i Royal Festival Hall i London i samband med ESC 1960.

När Eurovision Song Contest 1960 skulle avgöras passade Norge på att debutera. Det var den 29 mars, på pricken för 60 år sedan i dag. Jubiléet fick tv-kanalen NRK att satsa extra på uttagningen Melodi Grand Prix i vintras. Fem deltävlingar infördes som uppladdning inför finalen.

Första utgåvan av Melodi Grand Prix innehöll en semifinal. 11 låtar deltog däribland Voi-Voi med Inger Jacobsen. Den var en av sex bidrag som tog sig till finalen i en tv-studio i Oslo den 20 februari. Där vann den, men det var inte längre Inger Jacobsen som sjöng. Hon hade nämligen ersatts av Nora Brockstedt.

Som tur var skulle Inger Jacobsens tid komma, två år senare tävlade hon i ESC efter att ha vunnit MGP med Kom sol, kom regn.

Premiärbidraget Voi-Voi gick det bra för. Den kom på delad 4:e plats av 13 och kan jämföras med den 10:e plats Sverige och Danmark fick dela. Nora Brockstedts insats skulle bli Norges näst bästa i Eurovision i hela 25 år. Överträffades länge bara av Åse Klevelands 3:e plats från 1966.


Nora Brockstedt fick blodad tand och återvände till Melodi Grand Prix året efter för att sjunga två låtar. Hon fick dela Snu deg om med Svein Nilsen och Sommer i Palma med Per Asplin. Bidraget om den spanska semesterorten Palma de Mallorca vann.

Nora Brockstedt blev därigenom Norges ESC-representant för andra året i följd. Det blev 7:e plats av 16 i 1961 års upplaga där Danmark lyckades bäst genom att komma femma. Finland debuterade med en 10:e plats medan Lill-Babs visslade sig till placering 14.

Nyss avlidne Jahn Teigen och Anita Skorgan har vunnit MGP både var för sig och tillsammans som duo. Totalt sett har de fem MGP-vinster och lika många ESC bakom sig.

Dessutom skrev Anita Skorgan musiken till For vår jord som Karoline Kreuger kom på 5:e plats med i Eurovision 1988.

1977 "Casanova" - Anita Skorgan 14:e plats
1978 "Mil etter mil" - Jahn Teigen 20:e och sist
1979 "Oliver" - Anita Skorgan 11:e plats
1982 "Adieu" - Jahn Teigen & Anita Skorgan 12:e plats
1983 "Do-Re-Mi" - Jahn Teigen 9:e plats

Lite kuriosa om dessa två norska ikoner: Jahn Teigen bodde sina sista år i Skåne. Anita Skorgan är född i Göteborg och bodde där till hon var sju år!

Norge har ihop med Österrike flest sistaplatser i ESC, 8 stycken. De har också bidrag som blivit nollade fyra gånger. Inte en enda poäng lyckades de få  -  Anita Thallaug 1963, Jahn Teigen 1978, Finn Kalvik 1981 och Tor Endresen 1997. Men så finns det ju tre segrar också.

Den efterlängtade första segern dröjde 25 år. 1985 i Scandinavium i Göteborg slog Elisabeth Andreassen och Hanne Krogh till. Bobbysocks kallade de sig och La det swinge drog in åtta 12:or från bland annat den svenska juryn.

Däremot kom det inte en enda poäng från Sverige när seger nummer två anlände tio år senare. Men det fixade sig ändå, bl.a med hjälp av 12:or som sex länders jurygrupper bjöd på.

Secret Garden med den näst intill instrumentala Nocturne var det som vann i Dublin 1995.

Tredje och senaste vinsten tog 14 år och levererades på ett överlägset sätt av Alexander Rybak i Moskva 2009. Fairytale hämtade hem 16 stycken 12:or varav en svensk.

Faktum är att Sverige är det land som gett flest poäng till norska bidrag - av alla länder i Eurovision!

Läs mer på:  Norge i ESC 1960 - 2020 ➭

Detta var en liten inblick i den norska ESC-historien från ESCsverige. En dag som denna när självaste 60-årsjubiléet infaller instämmer vi i gratulationerna.
Gratulerer med dagen!



Kommentarer