Unikt beslut att ställa in

Fram till nu hade Eurovision under sina 64 år aldrig tidigare behövt ställas in. Beslutet är både historiskt och unikt.

Andra händelser som skakat om Europa har kommit och gått men ESC har bestått. Denna gången gick det dock inte att hindra. Viruset covid-19 har för tillfället tagit ledningen men slaget är inte över. Ett slag mänskligheten så småningom kommer att gå segrande ur!

Det gör att Eurovision kan återvända nästa år efter en kortvarig och nödvändig paus. Enda gången som frågan om att ställa in tävlingen ens varit på tal tidigare måste ha varit för 43 år sedan. Men ESC 1977 blev inte inställt - bara uppskjutet en dryg månad.

Orsaken till osäkerheten då var inte lika dramatisk som den är nu. Storbritannien hade vunnit med gruppen Brotherhood of Man vilket fick till följd att BBC skulle arrangera 1977.

London och Wembley Conference Centre valdes för ändamålet och det bestämdes att tävlingen skulle hållas den 2 april. Så blev det dock inte.

Anledningen var att en arbetsmarknadskonflikt hade blossat upp på BBC sedan beslutet om datumet fattades. I början av april pågick nämligen en strejk bland tv-bolagets kameramän och tekniker. Utan dem gick inte sändningen av Eurovision att genomföra.

Ett nytt försök gjordes genom att senarelägga tävlingen med mer än en månad, till den 7 maj. Då var maj ingen ESC-månad som den skulle komma att bli. Inte på över 20 år hade Eurovision ägt rum så sent på året som det på grund av strejken blev 1977.

Fakta & statistik om:  Eurovision Song Contest 1977 ➭

Några större händelser som inträffat sedan ESC-premiären 1956 utan att ha påverkat tävlingens existens i någon märkbar omfattning:

Ungerska revolten
Fransk-algeriska kriget
Asiaten - pandemi
Berlinmuren byggs
Tjeckoslovakien invaderas av Sovjet
Hong-Kong-pandemin
Israel i krig mot Egypten-Syrien
Turkiet invaderar norra Cypern
Konflikten om Nordirlands tillhörighet
Militärkuppen i Grekland
Spanien och Portugal går från diktaturer till demokratier
Palmemordet
Diktaturerna i öst faller
Muren rivs och Tyskland förenas
Inbördeskriget i Jugoslavien
Ryssland uppstår igen sedan Sovjet kollapsat
Nya självständiga länder
Terrorattacker i Madrid, London, Paris, Berlin, Oslo, Stockholm

Kommentarer