Årets ESC-låtar får inte vara med nästa år

EBU har beslutat att inte tillåta låtarna som skulle ha deltagit 2020 i nästa års tävling.

Beslutet gäller speciellt de länder som väljer att behålla årets artister till tävlingen 2021. I sådana fall måste varje tv-bolag förse sin representant med en ny låt, gör EBU:s referensgrupp för ESC klart. Ett klargörande som var ganska väntat - och behövdes.

För allt fler bestämmer sig för att låta de artister som skulle ha deltagit i år göra det 2021 istället. Vi har tidigare konstaterat att åtta tv-bolag valt att gå den vägen, nu har ytterligare ett par tillkommit. Det gäller Belgiens grupp Hooverphonic och solisten Gjon's Tears från Schweiz.

 01.   NEDERLÄNDERNAJeangu Macrooy
 02.  SPANIENBlas Cantó
 03.  GREKLANDStefania Liberakakis
 04.  AZERBAJDZJANEfendi
 05.  GEORGIENTornike Kipiani
 06.  UKRAINAGo_A
 07.  KROATIENDamir Kedzo
 08.  BULGARIENVictoria Georgieva
 09.  BELGIENHooverphonic
 10.   SCHWEIZGjon's Tears
 11.    ??

Läs också:  De är redan klara för ESC 2021 ➭

Hittills är därmed tio tävlande klara för nästa år men nya låtar måste de alltså plocka fram. Vi kan nog inte förvänta oss något liknande för The Mamas del, en helt ny Mello är i antågande. Men allt beror på Corona-virusets utveckling så inget ska uteslutas. Move får vi däremot under inga omständigheter höra i Eurovisionsammanhang.

Kommentarer

  1. Konstigt att skylla på reglerna, då de går att ändra dom.

    SvaraRadera
  2. Jag är absolut ingen negativ person och jag har full förståelse för att Covid-19 har gjort så att Eurovision ej kan hållas som vanligt i år. Men jag kan tycka att EBU är för "fyrkantig" och ej så flexibla. Jag förstår att det ingår i Eurovisions DNA att förena länder och att uppträdandena är live i en arena. Men med tanke på omständigheterna, så kunde man ha löst det genom att varje land tävlar med en förinspelad video eller liknande. Sedan gällande att årets Eurovision-låtar ej får delta nästa år, tycker jag ännu en gång visar på EBUs "fyrkantighet" och ovilja till flexibilitet. Man kunde gjort ett undantag från reglerna och låtit låtarna tävla nästa år, men nu blir det tyvärr inte så! Tråkigt kan jag tycka. // Ardalan

    SvaraRadera
  3. Det var nog många som överraskades av att EBU tog det mest drastiska beslutet att "lägga ner" för i år. En senareläggning till tidiigt i höst trodde nog de flesta på.

    Du får medhåll härifrån vad gäller låtarna. I dessa tider när det görs så många undantag i samhället i mycket viktigare frågor borde EBU gjort det för låtarna också.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar