ESC: Förberedelserna fortsätter som vanligt

För att minska Coronaspridningen införde Nederländerna på torsdagen förbud mot folksamlingar större än 100 personer. Hur ska det då gå med Eurovision?

Nuvarande besked är att förberedelserna fortgår som planerat. Det återstår två månader till första semifinalen och eventet ligger därmed förhållandevis långt fram i tiden. Frågan om att nu fatta beslut om att senarelägga 2020 års tävling eller i värsta fall helt ställa in är för tidigt väckt, resonerar de styrande i Rotterdams stad. Första veckan i april kommer besked om hur man tänker göra med årets ESC.

Mycket kan hända på två månader och förhoppningen är att Coronavirusets spridning i Europa snart mattas av. Så har skett i Kina där kulmen i antalet nya fall nåddes för en månad sedan, därefter har andelen som insjuknat minskat. En liknande utveckling väntas i Europa men det är bara det att kontinenten ligger cirka en månad efter Kina gällande smittspridningens avmattning.

ESCsverige hoppas verkligen inga förhastade beslut fattas avseende ESC 2020 och att tävlingen kan genomföras som det var tänkt. Det vill säga semifinaler 12 och 14 maj med final den 16:e i Ahoy Arena Rotterdam.

Läs mer om tävlingen på vår specialsida:  EUROVISION ➭

Tydligen ska UEFA ha bestämt att skjuta upp sommarens fotbolls-EM till nästa år. Turneringen var tänkt för juni och juli, alltså om tre månader. Tveksamt, mer is i magen efterlyses!

Här hade vi hellre sett att UEFA kunde ha väntat några veckor och avvakta med beslut för ett bättre och mer varaktigt underlag om virusets utveckling. Följt Eurovision sätt att tackla frågan helt enkelt.

Senast den 6 april vet vi hur det blir med 65:e upplagan av ESC. Tävlingen har kunnat genomföras trots tidigare pandemier som "Asiaten" på 50-talet och "HongKong-influensan" under 60- och början av 70-talet.

Kommentarer