45 årsjubileum: Sveriges första Eurovision

22 mars är det precis 45 år sedan ESC hamnade i Sverige första gången.

Det fanns knappt inga diskussioner alls om var i landet tävlingen skulle hållas efter ABBA:s seger året före. Sveriges Radio-TV, från och med 1979 SVT, bestämde sig snabbt för Stockholm.

Några multiarenor av den storlek som är så vanlig i dag fanns egentligen inte i mitten på 70-talet. Detta gjorde att planerarna tittade ut över och stan och fastnade för de stora mässhallarna i Älvsjö. Lokalerna där var relativt nya och hade invigts så sent som 1970.

Sankt Eriks-Mässan var dess namn innan ändringen till nuvarande Stockholmsmässan.

Pågående repetitioner i mässans lokaler som i ett par veckor fungerade som en arena för Eurovision Song Contest 1975.

Man visste på förhand att bidrag från 19 länder skulle vara med däribland Turkiet för första gången. Därmed sattes nytt deltagarrekord. Karin Falck, Sveriges "leading lady" i tv under 70-talet, fick uppdraget att agera programvärd.

I helblå klänning, passande till den likaledes blåa scenografin, gjorde hon entré. I samband med omröstningen bjöds det på en rad språkliga förväxlingar som fick de flesta att röra på smilbanden. Eller vad sägs om;

" Can We Please Have 3 Points On the Turkey! "
" How Much Is 7 in France? "

Under röstningen stod det snart klart att det här skulle bli en affär mellan i första hand Nederländerna och Storbritannien. Med sex stycken utdelade tolvor, bland annat från den svenska juryn, kunde den holländska gruppen Teach-In räkna in landets fjärde ESC-vinst. Den skulle så förbli fram till 2019 då landets femte triumf anlände.

Vinnarbidraget Ding-A-Dong kom att blir en framgång i Sverige och i många andra länder. Hemmahoppet Lasse Berghagen kom på en hedervärd 8:e plats medan debutanten Turkiet fick finna sig i att komma sist.

Överlag var 1975 ett konkurrenskraftigt år i ESC:s historia med många bra bidrag. Här nämner vi gärna låtarna från Holland, Storbritannien, Italien, Schweiz och Tyskland.

Slutresultatet;


Finland bäst i Norden och Norge näst sist. Godkänd insats av Lasse Berghagen vars Jennie, Jennies åttondeplats fortfarande står väl i jämförelse med hur Sverige lyckats andra år när tävlingen varit här. Både 1992 och 2013 i Malmö gick det sämre i resultatlistan. Däremot lyckades hemmabidragen 1985, 2000 och 2016 bättre.

Efter Eurovision-starten 1956 tog det 19 år av tävlingar innan den hamnade i Sverige lördagen den 22 mars 1975. Då hade det gått 17 år sedan den svenska premiären.

Första arrangemanget må ha dröjt men ytterligare fem värdskap skulle komma att följa. Förlagda av SVT till Stockholm ytterligare två gånger, till Malmö vid två tillfällen och till Göteborg en gång. Men första gången är alltid speciell och väl värd att uppmärksamma lite extra!

Läs mer om Eurovision Song Contest 1975 ➭
Läs också om 70-talet ➭

Stockholmsmässan i Älvsjö av i dag

Kommentarer