Olika rykten florerar om årets Eurovision

Coronaviruset skapar oro för om ESC 2020 kan genomföras som planerat. EBU:s referensgrupp för tävlingen har möte under tisdagen för att reda ut ett och annat frågetecken.

Det är restriktionerna gällande folksamlingar som gör att EBU måste komma med ett förnyat ställningstagande. Frågan är hur man ska hantera Nederländernas och många andra länders beslut om reseförbud och inskränkningar för arenor, klubbar, matställen, kollektivtrafik med mera.

I slutet av förra veckan var beskedet att Förberedelserna fortsätter som vanligt ➭

Förutsättningarna förändras dock från dag till dag och efter det blev känt att EBU skulle ta förnyad ställning i dag gick ryktesmaskinen igång. Flera alternativ radas upp.

🚩 Tävlingen skjuts upp ungefär en månad, finaldatumen varierar. 6, 13 och 20 juni har förts på tal.

🚩 Man väntar till efter sommaren och låter 2020 års upplaga gå av stapeln i september.

🚩 jESC ställs in och EBU använder november till ESC istället.

🚩 Tävlingen äger rum som det var tänkt i maj men utan artister och publik i Rotterdam. Varje lands bidrag spelas upp live från respektive tv-bolags studio. Omröstning sker som planerat.

🚩 Eurovision 2020 blir inte av alls, tävlingen har aldrig under sina 65 år tvingats ställa in trots tidigare pandemier som "Asiaten" i slutet på 50-talet och "Honkong-influensan" i slutet av 60-talet och början av 70-talet.

Det finns inget annat att göra än att vänta och se vad EBU i nära samarbete med värdnationen kommer fram till.

Kommentarer