Bosnien kan återvända tidigast 2021

Vi har tidigare berättat om de ekonomiska problem tv-bolaget BHRT dras med och som gör att de inte längre har råd att vara med i ESC. I en färsk intervju säger en talesperson för BHRT att den stora obetalda skuld de har till EBU gör att det dröjer minst två år innan Bosnien kan komma att delta igen.

Det är det bosniska webbmagasinet klix.ba som tar upp ämnet. Lejla A. Babovic från tv-kanalen gör följande klart:
Så länge den obetalda skulden till EBU på 6 miljoner schweizerfranc kvarstår eller innan vi ens börjat avbetala kan en Eurovision-comeback inte komma i fråga. Det lär bli svårt att uppnå till nästa år 2020. Vi räknar med att en medverkan i sångtävlingen årligen skulle kosta mellan 2,5 och 3 miljoner kronor. Vår nuvarande finansiella situation tillåter inte det.
Innan någon som helst lösning ser ut att vara i sikte har ytterligare två år hunnit gå. Därför går det att dra slutsatsen att Bosnien inte har möjlighet att återvända till ESC förrän tidigast 2021.

Den ekonomiska krisen blev tydlig i början av 10-talet. Efter att i nästan 20 år deltagit i så gott som samtliga ESC drog sig BHRT ur efter tävlingen i Baku 2012. Kom tillbaka i Stockholm 2016 tack vare pengastöd från olika sponsorer, men försvann lika snabbt igen året efter. Det förvärrade finansiella läget för BHRT har gjort att intresset för fortsatt ekonomiskt stöd från sponsorer minskat rejält.

Mellan 1993-2012 var Bosnien en trogen deltagare i Eurovision. Sedan dess har det bara blivit ett gästspel 2016. Skulle det bli en comeback 2021 har fem år hunnit gå sedan de senast var med.

Den 3:e plats man fick till i tävlingen i Aten 2006 är landets bästa placering.

Kommentarer