Länderna som väcker störst intresse i veckan

Malta och Frankrike kan vi direkt peka ut som denna veckas höjdare i ESC-världen. Bägge har sina nationella finaler på lördag. Ur ett nordiskt perspektiv börjar det nu röra på sig ordentligt.

I Malta väljs artisten via "X Factor". Talangtävlingen har pågått sedan i höstas och närmar sig nu ett avgörande. Många har de senaste månaderna deltagit och passerat revy. Fyra sångare finns fortfarande kvar och har tagit sig till lördagskvällens final. Vinnaren där kan se fram emot en spännande upplevelse i Tel Aviv i maj.

Samtidigt har franska "Destination Eurovision" nått fram till sin final. En uttagning ESCsverige har järnkoll på så vi ordar inte mer om den här och nu. Seemone vann del 2 i Paris ⇨

Tre länder presenterar deltagarna i sina respektive uttagningar i veckan. På onsdag avslöjar brittiska BBC de sex låtar som tagits ut till "Eurovision: You Decide". Presentationen sker i radioprogrammet "Ken Bruce show" på Radio 2 från klockan 11:00 och framåt.

Norska NRK har kallat till presskonferens i Oslo på fredag. Då får vi veta vilka tio bidrag som medverkar i Melodi Grand Prix.

TV-bolaget RUV på Island presenterar sina tio Söngvakeppni-deltagare på lördag kväll. Det sker i ett specialsänt tv-program.

Utdrag ur kalendern
23/1 ➤ STORBRITANNIEN Bidragen i Eurovision: You Decide presenteras av BBC 
25/1 ➤ NORGE De tio finalisterna i MGP 2019 presenteras av NRK
26/1 ➤ MALTA X Factor - final
26/1 ➤ FRANKRIKE Destination Eurovision - final
26/1 ➤ ISLAND De tio deltagarna i "Söngvakeppnin" presenteras kl. 20:45

I övrigt denna veckan fortsätter kval som heat och semifinaler i Ungern, Litauen, Rumänien och Georgien. I Lettland dras första deltävlingen igång på lördag. Värdlandet Israel minskar nästan dagligen sakta men säkert antalet artister som kan komma i fråga för deras nationella final i februari.

Förra årets värdland inledde veckan med att släppa de 16 låtar som är klara för "Festival da Cancao" 2019. Lyssna på de portugisiska ESC-kandidaterna på YouTube

Kommentarer