Frankrike: "Roi" med Bilal Hassani

Efter en spännande omröstning stod det strax före midnatt klart att låten Roi  med 19-årige Bilal Hassani vunnit. Han blir Frankrikes 62:a tävlande i ESC.

Efter att den internationella juryn avgett sina poäng låg Bilal Hassani bara på femte plats med 50 poäng. Seemone var då i ledning med 94 poäng. Detta ville fransmännen ha ändring på, och de stuvade om resultatlistan ganska rejält.

Tittarna hade Seemone på tredje plats medan Bilal Hassani var deras nummer ett. Tittarpoängen på 150 räckte för att han skulle ta sig förbi fyra medtävlare och avancera upp till första plats. 50+150 gav totalt 200 poäng och seger i årets "Destination Eurovision". På betryggande avstånd från Seemone som till slut kom tvåa 44 poäng bakom.



Nedtonad mid-tempo. Så kan väl Roi närmast beskrivas. För att bara vara 19 år har Bilal redan hunnit skaffa sig röstresurser. Det ger han flera prov på i låten.

Hög standard på låtarna
Det är kul att fransk tv satsar på Eurovision igen. För andra året i rad körde man med uttagningen "Destination Eurovision", två deltävlingar + final. Här fanns gott om låtar av hög standard. Det visar att Frankrike har många kvalitativa sångare och låtskrivare att välja på och som vill visa vad de går för. Något som var svårt under alla de år fransk tv lät bli att arrangera finaler med flera tävlande för att istället utse landets ESC-bidrag internt.

En riktig rolig och uppfriskande bekantskap var tjejerna i The Divaz. De bjöd på stor show i sin hyllning till Aretha Franklin. Det var klass på både låt och framförande.

Om det var någon som var värda att skrälla var det denna trio. Det blev en 6:e plats för La voix D'Aretha. De var säkert nöjda med det, men man kan hoppas att det gav dem mersmak.



Faktaruta

Som ett av länderna tillhörande den exklusiva klubben "big 5" är Frankrike alltid garanterad en plats i ESC:s final. Deras bidrag slipper alltså kvala i någon av semifinalerna. Förra årets tävling i Lissabon resulterade i en 13:e plats av 26.

Efter Spanien blev Frankrike det andra redan finalklara landet att bli färdig med sitt bidrag till ESC 2019 i Tel Aviv.

Det har gått 42 år sedan senaste franska Eurovisionsegern i London 1977.  Sedan dess har det gått som bäst 1990 i Zagreb och 1991 i Rom då de bägge gångerna kom tvåa.

Totalt fem segrar: 1958, 1960, 1962, 1969 och 1977.

Funnits med sedan tävlingen hade premiär 1956 och deltar i år för 62:a gången.

Mer om:  Frankrike i ESC

Kommentarer

  1. Rätt låt vann min favorit🥰

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul när sånt händer. I det här fallet hade du en majoritet av de röstande fransmännen med dig också. ;-)

      Radera

Skicka en kommentar