ESC-semifinal 2 väntar det svenska bidraget

Det blir torsdagen den 16 maj som Sverige ska kvala till finalen i årets Eurovision. Ännu en gång ska ett svenskt bidrag igenom semifinal 2.

Lottdragningen avgjorde också att den kommande Melodifestivalvinnaren ska uppträda i Tel Aviv i första halvan av startfältet. Det lär betyda ett startnummer mellan 1 - 9.

Alla skandinaviska länder hamnade i den andra semin:


Sverige nästan abonnerar på semi 2. Med dagens besked har det varit kvalomgången som gällt sju gånger av tio. Vi tvingas förstås avvakta till den 9 mars och Mellofinalen innan vi vet vem och med vilken låt som ska delta i torsdagskvalet. Av de redan finalklara nationerna kommer Storbritannien, Tyskland och Italien ha rätt att rösta.

■  2019:  Semi 2 med 18 bidrag ( ? )
■   2018:  Semi 2 med 18 bidrag (Benjamin Ingrosso)
■  2017:  Semi 1 med 18 bidrag (Robin Bengtsson)
■  2015:  Semi 2 med 17 bidrag (Måns Zelmerlöw)
■  2014:  Semi 1 med 16 bidrag (Sanna Nielsen)
■  2012:  Semi 2 med 18 bidrag (Loreen)
■  2011:  Semi 2 med 19 bidrag (Eric Saade)
■  2010:  Semi 2 med 17 bidrag (Anna Bergendahl)
■  2009:  Semi 1 med 18 bidrag (Malena Ernman)
■  2008:  Semi 2 med 19 bidrag (Charlotte Perrelli)

För Finland och Island väntar semifinal 1 tisdagen den 14 maj. De exakta startnumren för alla länders bidrag i semifinalerna bestäms gemensamt av EBU och produktionen. Deras beslut meddelas i slutet av mars eller i april.

Kommentarer

  1. Nu har man ju bara gångna år att gå efter och det är ju inte speciellt signifikant med tanke på att det i slutändan är årets låtar som avgör om ett land avancerar eller inte. Men det till trots; Skulle ni säga att Sverige hamnade i ”rätt” semifinal?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, det där går kanppast att avgöra nu när vi inte vet vad vi själva skickar eller hur de andra ländernas låtar låter så att säga. Det är väl bara Albanien som har den saken avklarad i nuläget.

      Så det är svårt att säga nåt om konkurrensen. Traditionellt brukar ju Ryssland, Azerbajdzjan och Rumänien ha ganska starka låtar och alla de är med i den svenska semin. Det kan förstås bli tufft.

      Sedan får vi heller inte glömma Norge och Danmark, men röstmässigt är vi ganska bra på att hjälpa varandra i Skandinavien :-)

      Statistiskt sett har ju Sverige klarat sig bra i alla semifinaler med ett eller två undantag bara.

      Radera

Skicka en kommentar