ESC: Härifrån har det varit knäpptyst

Det är bara två länder som inte meddelat sina tankegångar kring hur de ska utse sina bidrag till ESC. Därför är det inte så konstigt att många undrar när det är dags för tv-bolagen i Makedonien och Vitryssland att bryta tystnaden.

Eller kanske är det bara så enkelt att de haft fullt upp med annat. Makedonien är ju på väg att byta namn till Nordmakedonien. Det berättade vi om i en artikel redan i somras. Å andra sidan brukar landets tv-bolag MKRTV höra av sig ganska sent. De har för vana att utse sitt bidrag internt. Förra året kom artistbeskedet i februari medan låten presenterades månaden senare.

De senaste dagarna har det dykt upp ett rykte som hävdar att gruppen Next Time kan komma att bli vad MKRTV bestämmer sig för. De försökte sig på Eurovision för tio år sedan men tog sig inte till final. Och just det har visat sig vara ett dilemma. I år har det nämligen gått sju år sedan vi senast såg till ett makedonskt bidrag i finalen.

De har aldrig varit så långt ifrån en finalplats som i Lissabon i fjol. 41:a plats av 43 hamnade Makedonien på, och det är deras sämsta insats i ESC hittills.

Upptagna av Junior ESC
Nationella finaler med flera tävlande brukar vara BRTC:s melodi. Men denna gången har det inte sagts så mycket från det vitryska tv-bolaget. Man skulle kunna misstänka att de varit upptagna med värdskapet för Junior ESC. Minsk Arena var ju platsen för 2018 års upplaga så sent som i slutet av november.

Det enda som framkommit är att bidraget till ESC 2019 ska väljas via en uttagning med flera deltagare. Ingenting har dock nämnts i övrigt vad gäller hur många bidrag det ska finnas plats för eller datum för när den ska äga rum. Vitrysslands nationella final har från och till gått under namnet "EuroFest" och tidigare år ofta avgjorts i januari.

Förra året blev det ingen ESC-final. Landets representant Alekseev slutade på 16:e plats i första semifinalen, vilket totalt sett innebar placering 37 av 43.

Bra koll på 40 av 42
Fram till nu är det alltså Makedonien och Vitryssland vi saknar besked från. Övriga deltagande nationer har varit relativt duktiga på att ge information. De som inte kommit med specifika datum har åtminstone meddelat hur de tänkt gå till väga, om det blir interna val eller nationella finaler och så vidare.

Mer info och fakta på specialsidan:  ESC

Av de 42 som ska vara med i Eurovision 2019 har vi ganska bra koll på 40.

När ska då samtliga senast vara klara med sina bidrag? Jo, EBU har satt måndagen den 11 mars som deadline. Med tanke på att Mellofinalen hålls två dagar innan lär Sverige vara sist ut eller i varje fall bland de sista länderna att utse låt och artist till årets begivenhet i Israel.

Kommentarer