Då kan det komma besked om värdstad

Tidigast i augusti kan vi få veta var i Nederländerna nästa års ESC ska hållas. Det framgår av den tidsplan EBU och de holländska medieföretagen NOS, NPO och AVROTROS enats om.

Flera städer har redan anmält sitt intresse för evenemanget. Två pekas ut som särskilt intressanta, Rotterdam och Maastricht.

    Ahoy Arena i Rotterdam samt konferens- och kongresscentret MECC i Maastricht.

Läs också: Fem holländska städer vill ha ESC ⇨
Läs också: "Inget ESC i Amsterdam"

Maastricht, i den sydligaste delen av Nederländerna nära gränsen till Belgien, har gett sig in i kampen med de andra städerna med stort självförtroende. De kallar sig för en Europeisk stad och hänvisar till att det var där 1992 fördraget signerades som kom att omvandla Europeiska Gemenskapen (EG) till dagens Europeiska Unionen (EU).

MECC Maastricht ligger i framkant och visar att man menar allvar med att få nästa års ESC till sig.

På sin webbplats har man lagt ut en egenhändigt tillverkad banner som redan nu gör klart var i landet kommande Eurovision ska äga rum.

Officiell hemsida:  mecc.nl  ⇨

Frågan om var tävlingen hamnar är långt ifrån avgjord. Första halvan av juni kommer intresserade städer att få ett dokument tillsänt. Där står det vad som krävs för att kunna arrangera.

Städerna har därefter fyra veckor på sig att ställa samman sina ansökningar. Dessa ska skickas in under första delen av juli. I mitten på månaden beräknas holländsk tv och EBU besöka aktuella städer och dess arenor.

Vem som till slut kommer att tilldelas Eurovision 2020 fattar tv-koncernen NPO och EBU gemensamt beslut om i augusti någon gång. Ungefär så ser planen ut.

Kommentarer