Klart med tio nyvalda finalister

Årets ESC har fått sina första finalister utsedda genom tävlan. Som väntat gick Island vidare för första gången på fem år. Victor Crone från Stockholm fixade finalplats åt Estland men däremot åkte Finland ur.

De tio finalisterna från tisdagskvällens semifinal 1:

Grekland
Vitryssland
Serbien
Cypern
Estland
Tjeckien
Australien
Island
San Marino
Slovenien

Två av favoriterna i denna omgången gjorde vad de skulle och kvalificerade sig som planerat för lördagens stora avgörande, vi syftar på Cypern och Grekland. Två av de tävlande hade röstproblem under direktsändningen, belgiske Eliot svajade något men inte alls så mycket som San Marinos Serhat. Oj, vad surt det lät. Ändå gick han till final för låten sätter sig. Detta är San Marinos andra finalplats någonsin och den kommer fem år efter den första.

Det har länge varit på gång att det finska bidraget inte skulle klara sig särskilt bra. I ESCsveriges omröstning försvann Darude feat. Sebastian allt längre ner i tabellen och slutade utanför tio i topp, så blev det också i Tel Aviv. I övrigt hade ni som röstade 8 av 10 finalister helt rätt jämfört med resultatet i själva tävlingen!

Lördagens finalfält har nu vuxit från 6 till 16. En gemensam presskonferens ska de nybakade finalisterna i Tel Aviv i väg på.

Senare i kväll eller snarare i natt ska de dra lott om var i finalens startfält de ska uppträda.

Det blir en ESC-final utan Ungern för första gången på tio år. Också för Montenegro, Polen, Belgien, Georgien och Portugal tog tävlandet slut i kväll.

Men de tio lyckliga kan väl vara värda att nämna igen:

 

Kommentarer

 1. Efter att Ungern åkte ut är Sverige det land som varit i finalen i eurovision under längst tid, sedan 2011.
  Förutom big five och förutsatt att Sverige inte åker ut på Torsdag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, tack för kollen!

   Och att Sverige skulle åka ur finns väl inte på kartan ;-)

   Radera

Skicka en kommentar