Fem holländska städer vill ha ESC

Stadskampen om att få arrangera nästa års Eurovision har redan börjat.

Hittills har fem städer runt om i Nederländerna anmält intresse;

Amsterdam, Haag, Rotterdam, Arnhem och Maastricht.

Tre av dem har tidigare Eurovision-erfarenhet. Amsterdam var värdstad 1970 och Haag 1976 samt 1980. Till detta kommer Junior ESC som Rotterdam arrangerade 2007 och Amsterdam 2012.

Ytterligare en holländsk stad har stått för ESC, Hilversum 1958. Det var där Sverige begick sin premiär i tävlingen. Men denna gången har det inte hörts något från Hilversum. Det har det däremot från Amsterdam.

Huvudstaden Amsterdam kan erbjuda Ziggo Dome, en arena med plats för publik uppemot 17 000.

I Haag finns det som numera heter World Forum men som när ESC 1976 och 1980 hölls där gick under namnet "Congresgebouw". Där finns dock bara plats för 5 000 så en utbyggnad är i så fall nödvändig. Staden har även en stadion som behöver tak över sig för att fungera som inhomhusarena.

I Ahoy Arena i Rotterdam gick Junior ESC av stapeln för 12 år sedan. Ahoy består av tre olika hallar varav den största tar 15 000.

Arnhem kan locka med fotbollstadion GelreDome som redan har ett tak att dra över, ungefär som Friends i Stockholm och med nästan lika stor publikkapacitet: 40 000.

I Maastricht finns ett utställnings- och kongresscentrum varav den största hallen kan ta emot 5 000. Antagligen för litet för att passa Eurovision.

Fler städer kan säkert tillkomma framöver. Valmöjligheterna är stora i lilla och tättbefolkade Nederländerna med relativt korta avstånd mellan städerna. På en yta mindre än Danmark med 5,5 miljoner invånare bor det över 17 miljoner.

Kommentarer